NATO discută punerea unor arme nucleare în stare de prealertă

Publicat:

NATO discută punerea unor arme nucleare în stare de prealertă

NATO discută desfăşurarea mai multor arme nucleare, scoaterea lor din depozite şi punerea lor în stare de prealertă, în contextul ameninţărilor în creştere din partea Rusiei şi Chinei, a declarat secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, cotidianului britanic Telegraph preluat luni de Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Conform înaltului oficial, în prezent au loc consultări între statele membre privind transparenţa legată de arsenalul nuclear al NATO, ca metodă de descurajare.


Citeşte şi: Maia Sandu a discutat cu peste 10 lideri europeni și nord-americani – Stiripesurse.md

“Nu voi intra în detalii operaţionale privind numărul de ogive nucleare care ar trebui să fie operaţionale şi care ar trebui depozitate, dar trebuie să ne consultăm în privinţa acestor probleme. Exact asta facem”, a arătat el.

NATO discută punerea unor arme nucleare în stare de prealertă

Stoltenberg a apreciat că “transparenţa ajută la comunicarea mesajului direct că suntem, desigur, o alianţă nucleară”. El a adăugat că obiectivul NATO este o lume fără arme nucleare, “dar atâta vreme cât există arme nucleare, vom rămâne o alianţă nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China şi Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu, este o lume mai periculoasă”.

Secretarul general a afirmat săptămâna trecută că armele nucleare sunt “garanţia finală de securitate” a NATO şi o modalitate de menţinere a păcii.

NATO discută punerea unor arme nucleare în stare de prealertă

Reuters reaminteşte avertismentele repetate ale preşedintelui rus Vladimir Putin că Moscova ar putea recurge la arme nucleare pentru autoapărare în situaţii extreme. Liderul de la Kremlin acuză Statele Unite şi aliaţii europeni ai acestora că împing lumea în pragul unei confruntări nucleare prin dotarea Ucrainei cu armament în valoare de miliarde de dolari, o parte din aceste arme fiind utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei.

NATO, care şi-a asumat un rol mai important în coordonarea furnizării de arme pentru forţele ucrainene, nu discută frecvent în mod public subiectul armamentului, însă se ştie că SUA au desfăşurat arme nucleare în mai multe locuri din Europa. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum va fi vremea în iulie: Zile de foc, cu temperaturi insuportabile în luna lui Cuptor

Cum va fi vremea în iulie: Zile de foc, cu temperaturi insuportabile în luna lui Cuptor Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prezentat astăzi perspectiva...

Tîlvăr: România continuă să fie un contributor activ la întărirea capacităților de apărare ale NATO

Tîlvăr: România continuă să fie un contributor activ la întărirea capacităților de apărare ale NATO Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut luni, la sediul...

Ucraina neagă afirmaţii ale Belarusului despre deplasarea unor trupe suplimentare la graniţa comună

Ucraina neagă afirmaţii ale Belarusului despre deplasarea unor trupe suplimentare la graniţa comună Kremlinul a descris luni drept un motiv de îngrijorare informaţia transmisă de...

Crește prețul gazului achiziționat de la SA „Energocom”

Crește prețul gazului achiziționat de la SA „Energocom” În luna iulie, crește prețul gazului achiziționat de la SA „Energocom”, anunță președintele Consiliului de Administrație al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.