NATO îngrijorată de amploarea și efectivele participante la exercițiile militare ruso-belaruse ZAPAD – 2017

Publicat:

NATO a transmis joi Rusiei, în cadrul reuniunii Consiliului NATO-Rusia, preocuparea în legătură cu diferenţele majore pe care Alianţa le-a constatat între datele comunicate de Moscova despre anvergura recentelor manevre militare ‘Zapad’ şi cele reale, transmit agenţiile AFP şi EFE. 

‘Astăzi am făcut un schimb de informaţii despre recentele exerciţii. Aliaţii au transmis clar că scara şi extinderea geografică a exerciţiului Zapad-2017 au depăşit semnificativ ceea ce Rusia a anunţat anterior’, a declarat la o conferinţă de presă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.


‘Problema este că efectivele care au participat la exerciţiu le-au depăşit semnificativ pe cele anunţate înaintea exerciţiului. Scenariul a fost de asemenea diferit (de cel anunţat) şi extinderea geografică a fost mult mai mare faţă de ce s-a anunţat iniţial’, a insistat secretarul general al NATO.

Prin urmare, în opinia sa astfel de ‘discrepanţe’ justifică şi mai mult necesitatea de a fi menţinut dialogul cu Rusia, astfel încât după orice program de exerciţii militare să poată fi ‘adresate întrebări’. Manevrele au fost criticate de statele NATO şi pentru lipsa de transparenţă.

În replică, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a susţinut că exerciţiul Zapad a respectat Documentul de la Viena al OSCE privind transparenţa manevrelor militare, el precizând că au fost primiţi 95 de observatori din 50 de ţări.

Manevrele Zapad (‘Occident’ în limba rusă) s-au desfăşurat în poligoane militare din vestul Belarusului şi din regiunile ruse Leningrad, Pskov şi enclava Kaliningrad şi s-au încheiat pe data de 20 septembrie.

Potrivit surselor ruse şi belaruse, la manevre ar fi participat circa 12.700 de militari, dintre care circa 7.200 belaruşi, în timp ce armata americană a estimat la 40.000 numărul militarilor angrenaţi în acest exerciţiu.

Rusia a anunţat pe 6 octombrie că a finalizat retragerea trupelor care au participat la acest exerciţiu. Întrebat joi de acest subiect, Stoltenberg a răspuns că Alianţa încă face evaluări, dar că deocamdată nu are indicii conform cărora trupe ruse ar fi rămas în zonele unde s-au efectuat manevrele.

Printre subiectele abordate la reuniunea de joi a Consiliului NATO-Rusia s-a numărat şi conflictul din Ucraina, aliaţii şi Moscova constatând din nou ‘diferenţele fundamentale’ în abordarea lor cu privire la această criză. ‘Acest conflict are în continuare un impact profund faţă de securitatea şi stabilitatea în spaţiul euro-atlantic şi continuă să fie principala cauză a stadiului actual în care se află relaţiile dintre NATO şi Rusia’, a indicat Stoltenberg.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.