X

NATO îşi suspendă operaţiunile de antrenament din Irak

NATO şi-a suspendat operaţiunile de antrenament din Irak, a declarat sâmbătă pentru AFP purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, Dylan White, după moartea generalului Qassem Soleimani într-un atac american la Bagdad, relatează AFP, scrie agerpres.

Misiunea NATO în Irak, care numără câteva sute de soldaţi, antrenează din octombrie 2018 forţele acestei ţări, la solicitarea guvernului irakian, pentru a împiedica revenirea grupării jihadiste Stat Islamic.

Citește și : Pompeo critică o opinie a Franţei faţă de uciderea generalului Soleimani într-un raid în Irak

“Misiunea NATO continuă, dar activităţile de antrenament sunt în prezent suspendate”, a declarat White.

Purtătorul de cuvânt al Alianţei a confirmat de asemenea că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat prin telefon cu secretarul american al Apărării, Mark Esper, după recentele evenimente.

Coaliţia antijihadistă condusă de SUA şi-a redus operaţiunile şi a consolidat securitatea la bazele sale din Irak, a afirmat tot sâmbătă la Bagdad un responsabil american, citat de AFP.

Parlamentul irakian urmează să aibă duminică o sesiune extraordinară în cursul căreia ar putea denunţa acordurile privind prezenţa celor 5.200 de soldaţi americani pe teritoriul Irakului, într-un moment în care Washingtonul a trimis ca întări sute de militari şi intenţionează să mai desfăşoare până la 3.500 de soldaţi suplimentari în regiune.

Citește și : UE îndeamnă SUA şi Iranul să dea dovadă de reţinere pentru a evita escaladarea conflictului

În acelaşi timp, mii de irakieni, printre care şi politicieni în funcţii înalte, au participat sâmbătă la Bagdad la ceremoniile funerare ale lui Soleimani.

Tags: atacbagdadDylan WhiteIrakNATOQassem Soleimani
Categorii: Sinteze