X

NATO la 70 de ani: Rusia îi urează Alianţei Nord-Atlantice ‘pace interioară şi mai puţină nervozitate’

Rusia i-a urat joi Alianţei Nord-Atlantice ‘pace interioară’, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la crearea NATO, care a sărbătorit această dată aniversară printr-o reuniune ministerială la Washington, informează dpa şi TASS, potrivit Agerpres.

‘Ce ne-am dori să-i urăm NATO la această dată aniversară? Probabil, pace interioară şi mai puţină nervozitate. Sperăm că ea să evite să se concentreze pe obsesii şi fobii’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-o postare pe Twitter. Ea a rostit aceeaşi felicitare şi într-o conferinţă de presă la sediul MAE rus.

Citește și : Administrația Maduro nu exclude sosirea altor militari ruşi în Venezuela

În acelaşi timp, reprezentanta diplomaţiei ruse a subliniat disponibilitatea Moscovei pentru o cooperare constructivă pe plan internaţional, inclusiv cu Alianţa Nord-Atlantică.

‘Escaladarea tensiunilor militaro-politice nu este alegerea Rusiei’, a declarat Zaharova, reiterând disponibilitatea ţării sale de a construi o relaţie de parteneriat cu blocul nord-atlantic.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt în prezent la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece, criza între cele două părţi intervenind după anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea în 2014. Tensiunile s-au acutizat după ce Moscova a fost acuzată că acordă sprijin militar separatiştilor proruşi din estul Ucrainei şi a militarizat peninsula anexată în Marea Neagră. Ulterior, criza s-a amplificat o dată cu acuzaţiile privind amestecul Kremlinului în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016, otrăvirea cu agent neurotoxic de tip militar Noviciok a unui fost agent dublu rus în Marea Britanie de către ofiţeri GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) şi încercările Moscovei de a dezbina Occidentul.

Cele 29 de ţări membre ale NATO au încercat joi la Washington să-şi arate unitatea în faţa ‘agresiunilor’ Rusiei, în contextul în care la 4 aprilie se împlinesc 70 de la crearea Alianţei Nord-Atlantice în 1949 pentru a contracara Uniunea Sovietică în debutul Războiului Rece.

Citește și : Timmermans: UE nu poate continua să acorde amânări de câteva săptămâni pentru Brexit

Lumea de atunci s-a schimbat, dar Moscova rămâne principala ‘ameninţare’ din perspectiva Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, celebrată ca fiind cea mai veche şi mai eficientă alianţă din istorie, potrivit AFP.

Tags: MAE rusMaria ZaharovaNATOrusiatwitterwashington
Categorii: Diaspora