NATO le cere talibanilor să-şi demonstreze angajamentul pentru soluţionarea conflictului din Afganistan

Publicat:

NATO a făcut apel miercuri la talibani să-şi demonstreze angajamentul pentru soluţionarea conflictului din Afganistan şi încetarea violenţelor, a doua zi după un atac mortal la Kabul, relatează AFP, scrie agerpres.

“Talibanii trebuie să facă dovada voinţei şi a unei capacităţi reale de a diminua violenţa”, a cerut secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o declaraţie înaintea începerii reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO.


Citește și : Suedia numeşte un ambasador pentru a conduce lupta împotriva crimei organizate

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat marţi seară că a fost informat de secretarul de stat american Mike Pompeo în privinţa unor “progrese notabile” realizate în negocierile pentru încheierea conflictului între Washington şi talibani.

Jens Stoltenberg s-a arătat însă prudent faţă de aceste anunţuri înainte de a-l primi pe secretarul american al apărării, Mark Esper. “Considerăm binevenită orice măsură susceptibilă să reducă violenţele”, a declarat el, invitându-i pe talibani “să-şi demonstreze angajamentul pentru o soluţionare paşnică” a conflictului din Afganistan.

“Talibanii trebuie să se aşeze la masa de negocieri şi să facă compromisuri reale”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Cinci persoane au fost ucise marţi dimineaţă într-un atentat sinucigaş produs la intrarea academiei militare din Kabul, aminteşte France Presse.

“Trebuie să ne pregătim de tot, în funcţie de rezultatul negocierilor”, a mărturisit AFP un diplomat. “Avem sentimentul că aceste negocieri bat pasul pe loc. Donald Trump are nevoie să obţină ceva înainte de alegeri şi talibanii o ştiu”, a explicat diplomatul.

NATO a menţinut în Afganistan misiunea militară “Resolute support”, care numără 16.500 de militari din 38 de ţări şi care se ocupă de instruirea şi consilierea forţelor de securitate afgane.

Citește și : UE este îngrijorată de perspectiva unui război între Rusia şi Turcia în Siria

“Am mers împreună în Afganistan. Vom lua împreună decizii pentru a ne adapta misiunea şi într-o zi vom pleca împreună”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Mulţi aliaţi se tem de o decizie unilaterală a americanilor, după ce Donald Trump a reafirmat la începutul lui februarie că vrea să retragă contingentul american prezent în Afganistan, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 4 octombrie în Istorie

Evenimentele Zilei de 4 octombrie în Istorie 4 octombrie este a 277-a zi a calendarului gregorian și a 278-a zi în anii bisecți. 88 de...

Horoscop 4 octombrie 2024

Horoscop 4 octombrie 2024 Astrologii vă recomandă să aveţi răbdare şi să acţionaţi cu tact în relaţiile amoroase, dar şi la serviciu.  Horoscop 4 octombrie...

Melania Trump apără dreptul la avort în cartea sa de memorii

Melania Trump apără dreptul la avort în cartea sa de memorii Melania Trump apără cu fervoare dreptul la avort în viitoarea carte de memorii: „Am...

Unul dintre cei doi medici acuzaţi de moartea lui Matthew Perry a pledat vinovat

Unul dintre cei doi medici acuzaţi de moartea lui Matthew Perry a pledat vinovat Unul dintre cei doi medici acuzaţi în ancheta privind moartea lui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.