X

NATO le cere talibanilor să-şi demonstreze angajamentul pentru soluţionarea conflictului din Afganistan

NATO a făcut apel miercuri la talibani să-şi demonstreze angajamentul pentru soluţionarea conflictului din Afganistan şi încetarea violenţelor, a doua zi după un atac mortal la Kabul, relatează AFP, scrie agerpres.

“Talibanii trebuie să facă dovada voinţei şi a unei capacităţi reale de a diminua violenţa”, a cerut secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o declaraţie înaintea începerii reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO.

Citește și : Suedia numeşte un ambasador pentru a conduce lupta împotriva crimei organizate

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat marţi seară că a fost informat de secretarul de stat american Mike Pompeo în privinţa unor “progrese notabile” realizate în negocierile pentru încheierea conflictului între Washington şi talibani.

Jens Stoltenberg s-a arătat însă prudent faţă de aceste anunţuri înainte de a-l primi pe secretarul american al apărării, Mark Esper. “Considerăm binevenită orice măsură susceptibilă să reducă violenţele”, a declarat el, invitându-i pe talibani “să-şi demonstreze angajamentul pentru o soluţionare paşnică” a conflictului din Afganistan.

“Talibanii trebuie să se aşeze la masa de negocieri şi să facă compromisuri reale”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Cinci persoane au fost ucise marţi dimineaţă într-un atentat sinucigaş produs la intrarea academiei militare din Kabul, aminteşte France Presse.

“Trebuie să ne pregătim de tot, în funcţie de rezultatul negocierilor”, a mărturisit AFP un diplomat. “Avem sentimentul că aceste negocieri bat pasul pe loc. Donald Trump are nevoie să obţină ceva înainte de alegeri şi talibanii o ştiu”, a explicat diplomatul.

NATO a menţinut în Afganistan misiunea militară “Resolute support”, care numără 16.500 de militari din 38 de ţări şi care se ocupă de instruirea şi consilierea forţelor de securitate afgane.

Citește și : UE este îngrijorată de perspectiva unui război între Rusia şi Turcia în Siria

“Am mers împreună în Afganistan. Vom lua împreună decizii pentru a ne adapta misiunea şi într-o zi vom pleca împreună”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Mulţi aliaţi se tem de o decizie unilaterală a americanilor, după ce Donald Trump a reafirmat la începutul lui februarie că vrea să retragă contingentul american prezent în Afganistan, notează AFP.

Tags: AfganistanAshraf GhaniJens StoltenbergkabulMark EsperNATO
Categorii: Știrile zilei