NATO: „Moldova are toate instrumentele pentru a face față războiului hibrid lansat de Rusia”

Șefa direcției Parteneriatului Estic a NATO, Tanya Hartman, susține că Republica Moldova are toate instrumentele necesare pentru a face față războiului hibrid lansat de Federația Rusă, iar NATO va continua s-o ajute în domeniile în care are nevoie. Într-un interviu pentru Europa Liberă, oficiala a declarat că dezinformarea este o provocare deosebit de răspândită pentru noi, ca și pentru Moldova, transmite IPN.

„Provocările hibride nu cunosc limite și granițe, dar noi lucrăm deja de mai mulți ani cu Moldova pentru a-i consolida reziliența la provocările hibride, pentru că avem propria experiență în a face față unor provocări similare”, explică oficiala NATO.

Potrivit ei, Uniunea Europeană și NATO vor ajuta Republica Moldova să avanseze în drumul său spre aderarea la UE, o cale spre prosperitate pentru poporul moldovean și, de asemenea, o cale spre securitate.

Citește și: SIS și CNA vor avea acces la imaginile video transmise de camerele de supraveghere ale Sistemului de monitorizare a traficului

Din 2025, Republica Moldova și NATO urmează să treacă la o formă superioară de parteneriat, la fel ca țări ca Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă. Tanya Hartman spune că Alianța Nord-Atlantică va ajuta în continuare Republica Moldova în acele domenii în care țara este interesată, respectându-i neutralitatea.

„Toată cooperarea noastră se desfășoară ca răspuns la cererea autorităților moldovene. Lucrăm, deci, doar în acele domenii în care guvernul solicită asistența noastră”, a precizat ea.

Pentru alianță, este clar că situația actuală de pe câmpul de luptă din Ucraina este „foarte dificilă”, afirmă Tanya Hartman. Ea spune că Rusia nu a renunțat la obiectivele sale maximaliste de a cuceri Ucraina și de a eroda suveranitatea și independența ei.

„Aliații și NATO ca organizație vor continua să susțină Ucraina, să se asigure că va învinge în acest război, că va aduce o pace durabilă, astfel încât Rusia să nu mai poată ataca din nou Ucraina, ca asemenea invazie să nu se repete”, a spus oficiala NATO în interviul pentru Europa Liberă.