X

NATO, răspuns de forță din România: a fost inaugurat primul centru de instruire a piloților pe F-16 din Europa

NATO, răspuns de forță din România: a fost inaugurat primul centru de instruire a piloților pe F-16 din Europa

În timp ce Putin își modernizează marina, NATO dă un răspuns de forță din România. În țara noastră a fost inaugurat primul centru de instruire a piloților pe F-16 din Europa.

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a participat, vineri, la ceremonia dedicată absolvirii primei serii de piloţi români instruiţi în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Borcea, context în care a îndemnat ca respectivul centru să fie deschis şi militarilor ucraineni. “Aşteptăm cu nerăbdare ca România să deschidă centrul de instruire şi altor aliaţi şi parteneri regionali, în special Ucraina”, a spus diplomatul, informează Agerpres.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Ea a afirmat că acest centru este remarcabil nu numai pentru că este primul de acest fel din Europa, ci şi pentru că “este un exemplu tangibil al roadelor parteneriatului şi colaborării dintre aliaţi”. În acest sens, a amintit că Forţele Aeriene Regale Olandeze au furnizat până în prezent 14 avioane F-16 la Borcea. “Acordul cu România de a opera aeronavele olandeze de la o bază românească şi de a desfăşura operaţiuni de instruire în spaţiul aerian românesc a reprezentat o etapă cheie în calea creării unui nou grup de piloţi F-16 instruiţi. Evenimentul de astăzi este încă un exemplu al hotărârii României de a fi lider în apărarea şi securitatea colectivă din regiunea Mării Negre – în acest caz, cu potenţialul de a permite capabilităţi de apărare aer-aer mult peste graniţele ţării, pe măsură ce viitoarele grupe de piloţi sunt instruite şi se alătură aviatorilor NATO”, a punctat ea.

Referitor la absolvenţi, Kavalec a arătat că aceştia au învăţat nu doar cum să opereze un avion de luptă avansat, ci şi cum să-l folosească în formaţii de echipă în timp ce execută tactici de zbor moderne aer-aer şi aer-sol. Potrivit ei, piloţii F-16 din România fac din ţara noastră “un contributor şi mai important în apărarea spaţiului aerian de pe Flancul estic al NATO”.

Totodată, a amintit de implicarea companiei americane Lockheed Martin în susţinerea centrului de instruire. “Acest centru oferă pregătire de primă clasă pentru întreţinerea aeronavelor şi tot ceea ce este necesar pentru menţinerea unei operaţiuni de zbor de succes”, a mai afirmat diplomatul.

Anunțul recent al Rusiei privind marina rusă

Marea Neagră se transformă într-un nou plan de confruntare între țările NATO și Rusia! E important de precizat că România va juca un rol crucial în regiune, mai ales că baza militară Mihail Kogălniceanu o să fie cea mai mare bază militară aeriană din Europa. În acest context, Rusia anunță că își întărește marina, după consolidarea prezenței Statelor Unite și NATO în principalele zone de interes pentru cele două blocuri militare, a anunțat consilierul prezidențial rus, Nikolai Patrușev.

Președintele rus Vladimir Putin, după o întâlnire privind construcția navală, a instruit să ajusteze documentele strategice privind dezvoltarea marinei ruse, a declarat reporterilor asistentul său Nikolai Patrușev. “Putin a dat instrucțiuni să ajusteze documentele de planificare strategică, care vor asigura dezvoltarea echilibrată a marinei, capabilă să implementeze și să protejeze în mod eficient interesele naționale”, a spus Patrușev.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Potrivit acestuia, în urma întâlnirii privind construcția navală, au fost date o serie de instrucțiuni pentru a asigura apărarea și securitatea statului în spațiul maritim rus, ținând cont de situația în schimbare rapidă din lume. “Ministerele și departamentele au primit instrucțiuni specifice privind dezvoltarea întreprinderilor de construcții navale”, a adăugat Patrușev, conform Interfax.

“Statele Unite și alte țări NATO își sporesc prezența navală în principalele zone ale Oceanului Mondial, inclusiv în apele imediat adiacente teritoriului Federației Ruse. Ei își trimit în mod activ forțele navale în locuri de extracție a resurselor. Sub pretextul combaterii pirateriei și terorismului, căile navigabile sunt blocate, navele de marfă și de pasageri care navighează sub orice pavilion sunt arestate și inspectate. Prin creșterea numărului de baze navale și exerciții militare, ei încearcă să limiteze interesele naționale ale statelor suverane”, a spus Patrușev.

 

Tags: F-16NATORomania
Externe