X

NATO respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova

NATO susține „cu fermitate dreptul Republicii Moldova de a-și decide propriul viitor și cursul politicii externe, fără interferențe externe”, și respectă „pe deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova.” Mențiunile sunt făcute în Declarația finală a Summitului de la Vilnius, transmite IPN.

Într-o declarație de presă emisă de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se menționează că „NATO își intensifică sprijinul politic și practic pentru a consolida reziliența și a susține independența sa politică, în contextul deteriorării mediului de securitate. Aliații salută eforturile Moldovei de a promova reforme democratice și se angajează să sprijine Moldova pe măsură ce aceasta avansează în procesul de integrare europeană”.

Citeşte şi: Cum a intrat UE în Georgia, Republica Moldova și Ucraina | Stiripesurse.md

Totodată, NATO va continua să ofere asistență practică prin intermediul Pachetului de Consolidare a Capacităților de Apărare, pe măsură ce Moldova depune eforturi pentru a-și consolida propria securitate și a-și moderniza forțele armate, precizează documentul final al Summitului.

În comunicatul emis se mai arată că Mircea Geoană a prezidat reuniunea miniștrilor de externe din NATO cu partenerii din Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina, în marja Summitului de la Vilnius. La reuniune au participat ministrul Nicu Popescu (Republica Moldova), ministrul Ilia Darchiashvili (Georgia), și viceministrul Josip Brkić (Bosnia și Herțegovina).

Citeşte şi: NATO cere Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria – Black News

„Reluarea acestui format, după reuniunea miniștrilor de externe de la București, din luna noiembrie a anului trecut, și participarea acestor state la Summit-ul de la Vilnius reflectă nivelul ridicat de cooperare cu NATO. Alianța va continua să susțină dreptul partenerilor de a-și decide singuri aranjamentele de securitate, fără interferențe externe, fapt reconfirmat și de Declarația finală a Summitului de la Vilnius”, a spus Mircea Geoană.

Tags: Mircea GeoanăNATONicu Popescurepublica moldovasummitVilnius
Categorii: Politică