X

NATO ridică nivelul securităţii bazei aeriene Geilenkirchen din cauza unei ‘potenţiale ameninţări’

NATO ridică nivelul securităţii bazei aeriene Geilenkirchen din cauza unei ‘potenţiale ameninţări’

NATO a ridicat – din cauza unei ”ameninţări potenţiale – nivelul securităţii bazei aeriene Geilenkirchen, în vestul Germaniei, unde o intervenţie a poliţiei se afla în desfăşurare vineri, ale cărei efective erau reduse la strictul minim, iar majoritatea angajaţilor bazei au fost trimişi acasă, relatează AFP.

NATO a anunţat într-un comunicat publicat pe X în noaptea de joi spre vineri că a luat această decizie ”în baza unor informaţii a serviciilor de informaţii”, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Toţi angajaţii ”neesenţiali au fost trimişi acasă, ca măsură de precauţie”, anunţă NATO.

”Securitatea personalului nostru este prioritatea noastră absolută. Operaţiunile continuă aşa cum s-a prevăzut”, se arată în comunicat.

Poliţia din Koln, un oraş situat la aproximativ 80 de kilometri de bază, contactată de AFP, a anuţat vineri că se află la faţa locului.

”Intervenţia continuă la ora actiuală”, a răspuns în scris un purtător de cuvânt, refuzând să ofere ”detalii despre intervenţie, din cauză că ancheta este în curs”.

”Poliţia din Koln se află în contact permanent cu autorităţile naţionale competente în domeniul securităţii şi justiţiei şi cu oficiali de la baza NATO Geilenkirchen”, a declarat el.

”Forţele de intervenţie ale poiţiei susţin în prezent măsuri de protecţie coordinate de către Poliţia Militară în jurul bazei aeriene a NATO”, a adăugat el.

NATO exploatează din 1980 baza aeriană de la Geilenkirchen, în landul Renania de Nord-Westfalia, situată în apropierea frontierei cu Olanda, în care sunt staţionate avioane de recunoaştere de tip AWACS.

Anunţul intervine la un pic peste o săptămână după un incident care a avut loc la o bază militară germană din oraşul vecin Koln, care a fost închisă temporar, în urma unei eventuale sabotări a aprovizioonării cu apă.

Rezultatele testelor au arătat până la urmă că apa de la robinet nu era contaminată, a anunţat armata germană (Bundeswehr).

În paralel, NATO a anunţat, la baza sa de la Geilenkirchen, că a avut loc o ”tentativă de intruziune”, fără să se stabilească o legătură între cele două incidente.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

În urma unor verificări, NATO a ridicat orice îngrijorări cu privire la apa din bază.

NATO a pus în mai multe rânduri în gardă împotriva unei campanii de activităţi ostile organizate de către Rusia – şi anume acte de sabotaj şi atacuri cibernetice.

În aprilie, doi germano-ruşi au fost arestaţi în Germania, suspectaţi de planificarea unor acte de sabotaj împotriva unor instalaţii militare americane din Germania.

Tags: GeilenkirchenNATOolanda
Externe