X

NATO salută eforturile R. Moldova de a continua reformele sale democratice

NATO salută eforturile R. Moldova de a continua reformele sale democratice

La ultimul summit NATO din epoca prezidențială a președintelui Klaus Iohannis, liderii aliați au reconfirmat importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și au salutat eforturile Republicii Moldova de a continua reformele sale democratice pe măsură ce avansează cu integrarea sa europeană, angajându-se să sprijine capacitățile acestei țări de securitate și apărare și să consolideze capacitatea Chișinăului de a contracara amenințările hibride, potrivit Realitatea.

,,Regiunea Mării Negre este importanță strategică pentru Alianță. Ne menținem angajamentul ferm față de securitatea și stabilitatea (…) Reafirmăm sprijinul nostru continuu pentru eforturile regionale ale Aliaților care vizează menținerea securității, siguranței, stabilității și libertății de navigație în regiunea Mării Negre, inclusiv, după caz, prin Convenția de la Montreux din 1936. Salutăm activarea de către cei trei aliați litorali a Grupului operativ pentru contramăsuri împotriva minelor din Marea Neagră. Vom continua să monitorizăm și să evaluăm evoluțiile din regiune și să ne îmbunătățim cunoașterea situației, acordând o atenție deosebită amenințărilor la adresa securității noastre și potențialelor oportunități de cooperare mai strânsă cu partenerii noștri din regiune, după caz. NATO sprijină aspirațiile euro-atlantice ale țărilor interesate din această regiune”, se arată în paragraful 31 al Declarației finale a summitului de la Washington, o reuniune ce aniversează 75 de ani de la înființarea NATO și ce are loc și la 20 de ani de la cel mai mare val de aderare din istoria NATO, când și România a devenit stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Paragraful cu privire la angajamentul NATO față de regiunea Mării Negre cuprinde un angajament similar și pentru regiunea Balcanilor de Vest.

De altfel, declarația finală de la Washington evocă, asemenea declarației de la Vilnius de anul trecut, ,,importanța strategică a Mării Negre pentru NATO”, după ce în 2022 regiunea a fost inclusă în Conceptul Strategic al Alianței

În ceea ce privește Republica Moldova, liderii NATO solicită Rusiei să își retragă toate forțele din Republica Moldova, staționate acolo fără acordul țării, și salută eforturile Moldovei de a continua reformele democratice pe măsură ce avansează cu integrarea sa europeană.

,,Ne angajăm să sprijinim capacitățile lor de securitate și apărare și să le consolidăm capacitatea de a contracara amenințările hibride. De asemenea, ne consolidăm angajamentele cu interlocutorii existenți și potențial noi din afara zonei euro-atlantice, atunci când acest lucru ar putea consolida securitatea noastră reciprocă”, au decis liderii NATO, cu referire la țări precum Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova.

Anul trecut, la summitul aliat de la Vilnius a fost consemnată o susținere politică în premieră pentru Republica Moldova în declarația unui summit NATO, aliații asumându-și că sprijină ferm ,,integrarea țării în UE” și dreptul acesteia de a-și decide “propriul curs al politicii externe”.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Tags: NATOsummitwashington
Externe