X

NATO susținut de țările din Europa Centrală (sondaj)

Ţările din Europa Centrală susţin NATO, dar au o percepţie uşor mai nefavorabilă despre SUA, relevă un studiu realizat în Ungaria şi alte zece state din regiune, inclusiv România, de institutul de cercetări Nezopont, relatează agerpres .

Respondenţii au afirmat că aveau aşteptări mai mari de la preşedintele SUA, Donald Trump, a cărui popularitate în regiune este scăzută, a explicat directorul institutului, Csaba Fodor, într-o conferinţă de presă la Budapesta.

Citiți și : Ministrul afacerilor externe al Franţei a fost primit de preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi

În general, 56% dintre participanţii la sondaj din ţările NATO au declarat că apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică a avut efecte benefice. S-au remarcat în acest sens polonezii şi românii, în rândul cărora opiniile favorabile NATO au fost de 92% şi respectiv 86%. În Ungaria, sprijinul pentru Alianţă a reieşit a fi peste medie, de 60%.

Percepţiile despre SUA au fost mai puţin favorabile: în medie 48% din cei intervievaţi au exprimat o părere pozitivă despre Statele Unite, iar 43% au avut o părere proastă, a menţionat Fodor. Atitudinile pro-SUA sunt mai răspândite în Polonia şi România.

O explicaţie pentru faptul că SUA nu se bucură de o percepţie la fel de bună cu NATO este popularitatea scăzută a lui Donald Trump, având în vedere şi mediatizarea negativă din ţările central-europene a liderului de la Casa Albă, a mai spus directorul Nezopont. Astfel, doar 24% dintre central-europenii chestionaţi au formulat o apreciere pozitivă faţă de Trump, proporţia fiind mai mare în rândul polonezilor (41%), dar şi al ungurilor (28%).

Tags: Donald Trumpeuropa centralaNATOPoloniaRomaniasondajSUAUngaria
Categorii: Diaspora