NATO trebuie să reflecteze la o eventuală implicare în regiunea Sahel, afirmă premierul leton

Publicat:

NATO trebuie să reflecteze la o implicare în regiunea Sahel, a declarat miercuri premierul leton Krisjanis Karins într-un interviu pentru AFP, întrebându-se care este finalitatea “autonomiei strategice” europene pentru care militează Emmanuel Macron, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Este o dezbatere pe care ar trebui să o avem la NATO: care este sau care ar trebui să fie rolul său în Sahel?”, a spus premierul leton, înainte de o întrevedere cu preşedintele francez la Palatul Elysée.


Citește și : Antony Blinken felicită poporul român cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale

“Europa ar trebui poate să fie mai activă în Sahel prin intermediul NATO”, a sugerat el, subliniind că multe ţări ale Alianţei sunt deja angajate în Mali sub stindardul MINUSMA, forţa ONU, sau al Uniunii Europene, prin intermediul misiunii EUTM de formare a armatei maliene.

Circa zece ţări europene – între care Estonia, Republica Cehă şi Suedia – participă de asemenea la un grup european al forţelor speciale Takuba, la iniţiativa Franţei, în Mali. Nu însă şi Letonia, iar Krisjanis Karins a rămas foarte circumspect în această privinţă. “Suntem deja prezenţi cu instructori” pentru formarea soldaţilor malieni, a spus el.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a evocat în octombrie “opţiuni” pentru o susţinere sporită a Alianţei Nord-Atlantice pentru forţa comună antijihadistă a organizaţiei regionale G5 Sahel (Mauritania, Mali, Niger, Burkina Faso şi Ciad), în termeni de “susţinere şi aprovizionare”.

Însă discuţia privind o implicare directă în Sahel “nu s-a purtat niciodată”, potrivit unei surse diplomatice franceze care reaminteşte că NATO era până acum puternic angajată în Afganistan.

Prim-ministrul leton a atras din nou atenţia asupra temerilor statelor baltice, în prima linie faţă de Rusia, ca o consolidare a apărării europene să nu se facă în detrimentul NATO.

“Dacă spuneţi autonomie strategică, asta vrea să spună decuplare, o deznodare a unei legături”, a afirmat el.

“Este ca atunci când vă întoarceţi acasă şi soţia sau soţul să spune: ‘vreau autonomie strategică’ “. Pentru toată lumea, asta vrea să spună un divorţ”, a afirmat el.

Citește și : Instituţiile UE transmit mesaje de felicitare de Ziua Naţională a României

O Europă mai puternică militar nu trebuie să ducă la slăbirea NATO, a avertizat el, în contextul în care Franţa consideră că o apărare europeană consolidată nu poate fi decât complementară cu NATO.

“Avem cu toţii resurse limitate. Nu trebuie să creăm indiferent ce care să ia resurse de la NATO pentru a le duce în altă parte”, a mai spus premierul leton.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.