NATO: Ucraina are nevoie de ‘mai multe arme grele’

Publicat:

 

Ţările occidentale ar trebui să trimită mai multe arme grele Kievului pentru a-l ajuta să lupte împotriva armatei ruse care avansează în estul Ucrainei, a afirmat marţi seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de AFP, potrivit agerpres.


“Da, Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele”, a declarat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă la Haga după întâlnirea cu liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului la Nord, în ajunul unui summit important.

Citește și : Polonia a primit peste 4 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina

NATO a început să-şi “intensifice” livrările de arme către Kiev, a adăugat el, subliniind că ucrainenii sunt “absolut dependenţi de aceste livrări pentru a face faţă agresiunii brutale a Rusiei”.

Grupul de contact pentru Ucraina se reuneşte miercuri la Bruxelles cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, pentru a discuta despre o posibilă accelerare a acestor livrări de arme, în marja unei întâlniri ministeriale a NATO în capitala belgiană.

Ucraina continuă să ceară Occidentului să livreze mai multe arme şi echipament militar perfecţionat pentru a face faţă invaziei ruse şi reproşează unor ţări europene că tergiversează luarea unor măsuri.

În ajunul summitului, premierul olandez, Mark Rutte, şi omoloaga sa daneză, Mette Frederiksen, i-au primit pe Jens Stoltenberg şi mai mulţi lideri europeni, printre care şeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, a cărui ţară este vecină cu Ucraina.

“Nu am făcut suficient pentru a apăra Ucraina, pentru a sprijini poporul ucrainean, libertatea şi suveranitatea lui”, a declarat premierul Morawiecki în cursul aceleiaşi conferinţe de presă.

Citește și : Polonia a primit peste 4 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina

“De aceea vă îndemn (…) să faceţi mult mai mult pentru a livra arme şi artilerie Ucrainei. Au nevoie de acestea pentru a-şi apăra ţara”, a spus el, considerând că ţările occidentale şi-ar pierde “credibilitatea” dacă Ucraina ar fi în frântă de Rusia.

“Ar fi un eşec total şi un dezastru pentru Uniunea Europeană, valorile noastre şi pentru NATO”, a spus el, citat de France Presse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Casă de pompe funebre, amendată cu 950 de milioane de dolari din cauza unor cadavre în descompunere

Casă de pompe funebre, amendată cu 950 de milioane de dolari din cauza unor cadavre în descompunere O casă de pompe funebre a fost amendată...

Elon Musk va închide biroul X din San Francisco

Elon Musk va închide biroul X din San Francisco Elon Musk anunță că se va închide biroul emblematic din San Francisco al X. „Nu există...

Serialul TV ‘House of the Dragon’ se va încheia după patru sezoane

Serialul TV 'House of the Dragon' se va încheia după patru sezoane Serialul TV "House of the Dragon", produs de HBO, se va încheia...

Poliția somaleză a confiscat sute de voaluri islamice

Poliția somaleză a confiscat sute de voaluri islamice Poliția somaleză a confiscat sute de voaluri islamice de la locuitoarele unui oraș din sudul Somaliei. Forțele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.