X

Naufragiu în Mediterana. Cinci morţi, 100 de persoane salvate, între care doi bebeluşi

Cel puţin cinci migranţi şi-au pierdut viaţa miercuri în naufragiul ambarcaţiunii lor în Mediterana, în pofida intervenţiei navei umanitare Open Arms, care a salvat 100 de persoane, informează AFP, citând organizaţia neguvernamentală cu acelaşi nume, scrie agerpres.   

Salvatorii au trebuit să se arunce în apă pentru a recupera bărbaţi, femei şi copii căzuţi în mare, când ambarcaţiunea lor pneumatică supraîncărcată a cedat în largul oraşului libian Sabratha, nu departe de insula italiană Lampedusa.

Citește și : Croaţia îşi înzestrează forţele aeriene! SUA, Franţa şi Suedia au venit cu primele oferte

“Operaţiunile de salvare s-au terminat, toată lumea este la bord, dar există cinci morţi şi vom avea nevoie probabil de mai multe evacuări din motive medicale”, a precizat Veronica Alfonsi, purtătoare de cuvânt a Open Arms Italia.

“Printre supravieţuitori sunt doi bebeluşi şi cinci copii, precum şi două femei însărcinate. Condiţia lor nu este prea bună şi îi vom ajuta, dar vom avea nevoie de o evacuare medicală”, a adăugat ea.

Organizaţia a tras un semnal de alarmă mai devreme în cursul zilei: “Salvatorii noştri sunt în apă, căutând să salveze circa 100 de persoane”.

“Ambarcaţiunea s-a spart, iată ce se întâmplă când sunt abandonate persoane în mare timp de zile în şir”, a adăugat Open Arms pe Twitter.

Open Arms, care mai salvase deja marţi 88 de persoane şi are deci acum la bord aproape 200 de migranţi, va încerca să acosteze în Lampedusa pentru a evacua persoanele cele mai slăbite sau care necesită îngrijiri după ce au fost salvate de la înec.

Aceasta este singura navă umanitară care operează în prezent în Mediterana, cele ale altor ONG-uri fiind reţinute din diverse motive în porturile italiene.

“Condiţiile maritime sunt bune acum şi acesta este motivul pentru care există atâtea ambarcaţiuni pe mare”, a precizat Veronica Alfonsi.

Citește și : Turcia şi Rusia au semnat un acord de monitorizare comună a armistiţiului din Nagorno-Karabah

Anul 2020 este marcat printr-o creştere a numărului de ambarcaţiuni în Mediterana centrală, ruta cea periculoasă din lume pentru migranţii spre Europa, veniţi în special din Libia şi din Tunisia.

Peste 20.000 de migranţi au pierit în ultimii şapte ani, începând din 3 octombrie 2013, conform Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Tags: LampedusamigrantinaufragiuOpen ArmsSabrathaVeronica Alfonsi
Categorii: Diaspora