X

Nausėda cere începerea negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la UE chiar din martie

Nausėda cere începerea negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la UE chiar din martie

Lituania se pronunţă pentru începerea negocierilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind apartenența la comunitate chiar din luna martie, dar Chișinăul trebuie să implementeze recomandările UE rămase nerealizate, scrie Tass, potrivit stiripesurse.ro.

Această poziție a Lituaniei a fost exprimată de președintele Republicii Baltice, Gitanas Nausėda, în cadrul unei întâlniri cu premierul Republicii Moldovei, Dorin Recean, în marginea Forumului Economic Mondial de la Davos.

potrivit stiripesurse.ro.

“Lituania consideră că negocierile ar trebui să înceapă înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, chiar din martie” – a declarat liderul lituanian, citat într-un comunicat al serviciului său de presă.

Totuși, acest obiectiv, în opinia sa, ar trebui să fie valabil sub rezerva respectării de către Chișinău a anumitor condiții.

“Republica Moldova nu ar trebui să rămână în urma Ucrainei pe calea integrării europene și să îndeplinească recomandările UE rămase nerealizate în viitorul foarte apropiat” – a spus Nausėda.

Nausėda cere începerea negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la UE chiar din martie

Vilnius, după cum a subliniat președintele lituanian, este gata să împărtășească experiența sa de aderare la comunitate cu Chișinăul. “Această activitate necesită resurse umane semnificative și utilizarea eficientă a capacităților administrative și instituționale” – a adăugat Nausėda.

Amintim că, în noaptea spre 15 decembrie, liderii UE de la Bruxelles au luat o decizie privind începerea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova privind aderarea la comunitate, care ar putea să demareze în martie 2024 sau mai târziu.

Georgiei i s-a acordat statutul de candidat la aderare. Participanții la summit au promis că vor reveni în martie la analizarea problemei începerii negocierilor privind aderarea Bosniei și Herțegovinei la UE, dacă până la acel moment țara asigură respectarea deplină a tuturor criteriilor.

Tags: chisinauDorin ReceanForumul Economic Mondial de la DavosLituaniarepublica moldovauniunea europeanaVilnius
Știrile zilei