X

Nava care urma să aducă ajutoare umanitare în Gaza nu a plecat încă din portul Larnaca

Nava care urma să aducă ajutoare umanitare în Gaza nu a plecat încă din portul Larnaca

Livrarea din Cipru a ajutorului umanitar pentru Fâşia Gaza continuă să întârzie, luni după-amiază fiind încă neclar când va putea nava Open Arms să plece din portul Larnaca, transmite dpa.

Ministrul de externe cipriot Constantinos Kombos a spus la un post de radio că întârzierea este legată de probleme cu descărcarea şi distribuirea ajutoarelor, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Un al doilea transport de ajutoare umanitare aşteaptă în portul Larnaca şi ar putea fi livrat spre Gaza în următoarele zile.

Christos Iakovou, profesor de ştiinţe politice şi şeful Centrului cipriot de cercetări (KYKEM), a spus la televiziunea cipriotă că plecarea navei a fost amânată în mod repetat din cauza faptului că Israelul vrea să se asigure că ajutorul nu va fi ajunge la şi nu va fi distribuit de Hamas sau de alte organizaţii extremiste.

Potrivit guvernului de la Nicosia, nava Open Arms este încărcată cu circa 20 tone de apă potabilă, medicamente şi alimente.

Lansarea coridorului maritim pentru ajutoare weekendul trecut a fost anunţată vineri de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de preşedintele cipriot Nikos Christodoulides.

Portul Larnaca se află la o distanţă de circa 400 km de Fâşia Gaza. Călătoria pe mare ar putea dura între 48 şi 60 de ore, estimează experţi.

Nu este clar unde şi cum va putea nava să descarce încărcătura după ce va ajunge în apele litorale ale enclavei.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

Livrarea produselor este considerată o provocare majoră pentru că acolo nu există decât un mic port pescăresc, insuficient de adânc pentru cargouri.

De aceea, armata americană vrea să înfiinţeze un port temporar împreună cu parteneri internaţionali, însă, potrivit Statelor Unite, lucrările de construcţie ar putea dura două luni.

Tags: CipruConstantinos Kombosfasia gazaLarnacaOpen Arms
Externe