X

Nava Ocean Viking a primit autorizaţia de a-i debarca pe cei 180 de migranţi de la bord în Sicilia

Nava umanitară Ocean Viking a primit duminică autorizaţia Italiei pentru a-i debarca pe cei 180 de migranţi pe care i-a salvat în Mediterana la Porto Empedocle, în Sicilia, a anunţat organizaţia neguvernamentală SOS Mediterana, potrivit AFP, scrie agerpres.

“Am primit instrucţiuni din partea autorităţilor maritime italiene de a-i debarca pe cei salvaţi şi aflaţi la bord în Porto Empedocle. Nava (Ocean Viking) se îndreaptă în acest moment spre portul respectiv în care credem că vom ajunge luni dimineaţă”, a explicat ONG pentru AFP, care are un jurnalist la bord.

Citește și : Bilanțul pandemiei de Covid-19 în Statele Unite

Cei 180 de migranţi, printre care se află pakistanezi, nord-africani, eritreeni şi nigerieni, au fost salvaţi de nava SOS Mediterana în patru operaţiuni distincte, în 25 şi 30 iunie. 25 dintre ei sunt minori.

După mai multe solicitări pe lângă autorităţile italiene şi malteze, Ocean Viking nu a primit până acum decât răspunsuri negative din partea celor două ţări şi tensiunea crescuse brusc la bord în asemenea măsură încât nava se declarase vineri în “stare de urgenţă”, ceea ce constituie o premieră.

O mică parte dintre migranţi ameninţa echipajul, unii s-au aruncat în apă, alţii au comis tentative de suicid.

Sosirea duminică la bord a unui medic italian, care le-a promis o debarcare iminentă, a permis revenirea la calm.

Citește și : 523 de decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore în Mexic

Migranţii au fost testaţi pentru COVID-19 şi ar urma să fie plasaţi în carantină. Ei ar putea fi transferaţi la bordul unei nave de carantină şi să aştepte acolo să ajungă pe uscat.

În timp ce numeroşi migranţi continuă să fugă din Libia, navele umanitare şi-au reluat activităţile de salvare, întrerupte în mare parte de criza coronavirusului.

Tags: migrantiOcean VikingPorto EmpedocleSiciliaSOS Mediterana
Categorii: Diaspora