Nava umanitară Aquarius: SOS Mediterana cere ţărilor europene ‘să îşi asume responsabilitatea’

Publicat:

Şefa organizaţiei neguvernamentale SOS Mediterana, Sophie Beau, a lansat luni un apel către ‘toate ţările europene să-şi asume responsabilitatea’ pentru a găsi un port sigur pentru nava umanitară Aquarius, care a salvat vineri 141 de persoane, informează AFP, potrivit agerpres.

Aquarius ‘staţionează între Malta şi insula italiană Lampedusa’, a indicat Sophie Beau, cofondatoare a respectivei organizaţiei europene, împreună cu germanul Klaus Vogel.


Citește și : Cuba: Dezbatere publică a proiectului noii Constituţii

Organizaţia a primit deja ‘două răspunsuri oficiale negative’ din partea Maltei şi Italiei, care refuză să primească nava Aquarius.

‘Cerem tuturor statelor europene să găsească o soluţie. Ele sunt chemate să-şi asume responsabilitatea în găsirea unui port sigur la Marea Mediterană’, a adăugat Sophie Beau, potrivit căreia situaţia actuală este ‘în totală contradicţie cu dreptul maritim internaţional’.

‘Unii supravieţuitori au povestit că 5 nave au trecut pe lângă ei fără să se oprească. Iar astăzi nu există nicio navă în zona de pericol, suntem foarte îngrijoraţi’, a spus preşedinta SOS Mediterana.

Aquarius a recuperat vineri 141 de persoane în largul coastelor libiene, în două operaţiuni separate, dintre care jumătate sunt copii şi o treime femei, a precizat Sophie Beau.

În dimineaţa zilei de vineri, nava a recuperat 25 de migranţi de la bordul unei mici ambarcaţiuni de lemn.

Citește și : Premierul irakian şi-a anulat vizita în Iran ‘din cauza calendarului încărcat’

După-amiază, nava a mai salvat 116 persoane, între care 67 de minori neînsoţiţi, în special din Somalia şi Eritrea, care călătoreau pe o ambarcaţiune de lemn ‘supraîncărcată’, fără apă şi hrană.

‘Gărzile de coastă (libiene), care s-au implicat în acţiunea de salvare, ne-au spus că nu ne pot oferi un port sigur. Libia nu este un port sigur’, a apreciat ea.

Sâmbătă, ministrul de interne italian Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă), a declarat că Aquarius, ‘proprietate a unui armator german care navighează sub pavilionul Gibraltarului’, ‘nu va vedea niciodată un port italian’.

În iunie, Aquarius a recuperat 630 de migranţi în largul Libiei. Dar Italia şi Malta au refuzat să-i lase să debarce. Odiseea navei s-a încheiat în portul spaniol Valencia. Aquarius s-a aflat apoi timp de o lună într-o escală tehnică la Marsilia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.