X

Nava umanitară Aquarius: SOS Mediterana cere ţărilor europene ‘să îşi asume responsabilitatea’

Şefa organizaţiei neguvernamentale SOS Mediterana, Sophie Beau, a lansat luni un apel către ‘toate ţările europene să-şi asume responsabilitatea’ pentru a găsi un port sigur pentru nava umanitară Aquarius, care a salvat vineri 141 de persoane, informează AFP, potrivit agerpres.

Aquarius ‘staţionează între Malta şi insula italiană Lampedusa’, a indicat Sophie Beau, cofondatoare a respectivei organizaţiei europene, împreună cu germanul Klaus Vogel.

Citește și : Cuba: Dezbatere publică a proiectului noii Constituţii

Organizaţia a primit deja ‘două răspunsuri oficiale negative’ din partea Maltei şi Italiei, care refuză să primească nava Aquarius.

‘Cerem tuturor statelor europene să găsească o soluţie. Ele sunt chemate să-şi asume responsabilitatea în găsirea unui port sigur la Marea Mediterană’, a adăugat Sophie Beau, potrivit căreia situaţia actuală este ‘în totală contradicţie cu dreptul maritim internaţional’.

‘Unii supravieţuitori au povestit că 5 nave au trecut pe lângă ei fără să se oprească. Iar astăzi nu există nicio navă în zona de pericol, suntem foarte îngrijoraţi’, a spus preşedinta SOS Mediterana.

Aquarius a recuperat vineri 141 de persoane în largul coastelor libiene, în două operaţiuni separate, dintre care jumătate sunt copii şi o treime femei, a precizat Sophie Beau.

În dimineaţa zilei de vineri, nava a recuperat 25 de migranţi de la bordul unei mici ambarcaţiuni de lemn.

Citește și : Premierul irakian şi-a anulat vizita în Iran ‘din cauza calendarului încărcat’

După-amiază, nava a mai salvat 116 persoane, între care 67 de minori neînsoţiţi, în special din Somalia şi Eritrea, care călătoreau pe o ambarcaţiune de lemn ‘supraîncărcată’, fără apă şi hrană.

‘Gărzile de coastă (libiene), care s-au implicat în acţiunea de salvare, ne-au spus că nu ne pot oferi un port sigur. Libia nu este un port sigur’, a apreciat ea.

Sâmbătă, ministrul de interne italian Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă), a declarat că Aquarius, ‘proprietate a unui armator german care navighează sub pavilionul Gibraltarului’, ‘nu va vedea niciodată un port italian’.

În iunie, Aquarius a recuperat 630 de migranţi în largul Libiei. Dar Italia şi Malta au refuzat să-i lase să debarce. Odiseea navei s-a încheiat în portul spaniol Valencia. Aquarius s-a aflat apoi timp de o lună într-o escală tehnică la Marsilia.

Tags: AquariusEritrealibiaMatteo SalvinimigrantisomaliaSophie BeauSOS Mediterana
Categorii: Diaspora