Navalnîi, deţinut în rău-famata închisoare din Moscova ‘Matrosskaia tişina’, controlată neoficial de FSB

Publicat:

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, cea mai importantă voce critică la adresa Kremlinului din tabăra opoziţiei ruse, reţinut duminică la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni a primit îngrijiri medicale după otrăvirea sa în vară cu agent neurotoxic noviciok, este deţinut în prezent, sub control strict, în una din cel mai rău-famate închisori din Moscova, relatează Reuters, potrivit agerpres

Acesta este penitenciarul denumit ‘Matrosskaia tişina’ (‘Tăcerea marinarului’), situat în nord-estul Moscovei, unde sunt încarceraţi deţinuţi de rang înalt pe care autorităţile încearcă să-i izoleze de lumea din afară încă din perioada sovietică.


Citește și : Donald Trump a plecat pentru ULTIMA DATĂ de la Casa Albă

‘Aş fi citit despre această (închisoare) în cărţi, iar acum sunt aici’, a ironizat Navalnîi într-o postare pe Instagram ‘Viaţa rusă’.

Mihail Hodorkovski, odată cel mai bogat om din Rusia, care a stat patru ani în această închisoare în aşteptarea sentinţei, considerat cel mai proeminent deţinut din epoca Putin, i-a transmis printr-un mesaj Twitter lui Navalnîi că i se va părea dificil: ‘Este greu la început. Şi nu mult mai uşor după. Poţi fi ucis în orice moment’.

Navalnîi – deţinut pentru moment printr-un ordin de detenţie de 30 de zile, pentru că în perioada în care afla la tratament şi recuperare în Germania nu s-a prezentat la organele de poliţie ruse, pentru verificare, după o pedeapsă de 3,5 ani de închisoare cu suspendare într-un caz de delapidare, un caz despre care el spune că a fost instrumentat politic – ocupă o ‘celulă VIP’ de trei persoane.

El va fi ţinut singur cel puţin două săptămâni din cauza măsurilor de precauţie anti-COVID-19, a spus Aleksei Melnikov, reprezentant al Comisiei publice de supraveghere din Moscova, care monitorizează modul în care sunt trataţi deţinuţii.

Melnikov, care i-a făcut o vizită lui Navalnîi luni seara, a declarat că celula în care se află acesta are frigider, un ceainic electric, televizor şi apă caldă.

Cu această ocazie, Navalnîi a transmis un mesaj din închisoare în care a reiterat că nu îi pară rău că a revenit în Rusia. ‘ Nu puteam să procedez altfel. Nu este niciun fel de patetism, nici sacrificiu, nici fatalism în aceasta – o alegere complet raţională’, afirmă Navalnîi, adăugând că refuză să se împace cu fărădelegile din Rusia şi ‘să tacă, ascultând minciunile neruşinate ale lui Putin şi ale prietenilor săi, afundaţi în corupţie’, conform Svoboda.org.

Marina Litvinovici, o altă reprezentantă a comisiei amintite, a declarat că închisoarea ‘Matrosskaia tişina’ este renumită pentru controlul asupra deţinuţilor. Navalnîi este încarcerat la un etaj superior într-o secţiune supravegheată neoficial de FSB.

‘Deviza acestei închisori centrale a Kremlinului este izolarea de informaţii. Este vorba de control şi izolare’, spune ea, adăugând că în unele cazuri avocaţilor le-a fost greu să aibă acces la clienţii lor închişi aici, iar asistenţa medicală a fost uneori refuzată celor care nu au dorit să coopereze cu anchetatorii.

Mama lui Navalnîi, Liudmila, a spus miercuri că responsabili au închisori i-au spus că deocamdată nu poate transmite scrisori pentru fiul ei din cauza unor problema tehnice.

Olga Romanova, directoarea Fundaţiei ‘Rusia Încarcerată’ (‘Rusi sidialciaia’) – o organizaţie pentru drepturile deţinuţilor – consideră că plasarea lui Navalnîi la în această închisoare este o dovadă că el este un ‘deţinut important’.

Citește și : Franța vrea controale sanitare la frontierele din interiorul UE

Luni, la nici 24 de ore după reţinerea sa pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, o judecătoare – care a fost chemată la secţia de poliţie Himki /suburbie a Moscovei de care ţine şi zona aeroportului Şeremetievo/ a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile, până la 15 februarie.

Înregistrarea video în care Navalnîi apare în secţia de poliţia Himki – aşteptând pe un scaun decizia judecătoarei – iar pe peretele din spatele său se poate vedea portretul lui Ghenrih Iagoda, fost şef al NKVD (predecesorul KGB) în anii 30 ai secolului trecut, unul din călăii stalinişti, considerat fondatorul Gulag-ului sovietic – a stârnit stupefacţie atât în străinătate, cât şi în Rusia. Şedinţa de judecată ad hoc la secţia de poliţie din Himki, unde Navalnîi fusese dus după reţinerea sa pe aeroport, a amintit multora de procesele din perioada stalinistă, conform postului de radio Eho Moskvî.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.