X

Navalnîi le cere simpatizanţilor săi să se mobilizeze după blocarea celor 49 de site-uri legate de mişcarea sa

Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi le-a cerut marţi simpatizanţilor săi să se mobilizeze odată cu apropierea alegerilor legislative din septembrie, după blocarea de către autorităţi a zeci de site-uri legate de mişcarea sa, relatează AFP, potrivit agerpres

”Jandarmul” internetului rus Roskomnadzor a blocat luni 49 de site-uri cu legături cu Aleksei Navalnîi, în special site-ul său principal navalny.com, cel al Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) al opozantului şi celor ale birourilor sale regionale.

Citește și : Medicii avertizează că pandemia ‘a scăpat din nou de sub control’ în Turcia

FBK, cunoscut pentru anchetele sale privind stilul de viaţă şi deturnările de fonduri ale elitelor ruse, şi birourile regionale care se ocupă de organizarea manifestaţiilor şi campaniilor electorale ale opozantului, au fost declarate în luna iunie “extremiste” de către justiţia rusă.

Potrivit aliaţilor opozantului, singurul site accesibil este cel consacrat “votului inteligent”, tactică promovată de Aleksei Navalnîi constând în asigurarea sprijinului oricărui candidat care are şanse de a învinge partidul la putere Rusia unită, indiferent de culoarea sa politică.

Într-un mesaj trimis din colonia sa penitenciară, publicat pe Facebook, Navalnîi a făcut apel la simpatizanţii săi să descarce aplicaţia “vot inteligent” care le permite utilizatorilor săi să citească şi conţinutul site-ului său principal în prezent blocat.

“Ce experienţă interesantă”, a scris Navalnîi, referindu-se la blocarea site-urilor sale. “Atunci să participăm şi să dăm o lovitură Rusiei unite, Kremlinului şi Roskomnadzor”, a pledat el.

“Să arătăm că nu le vom permite funcţionarilor să facă legea pe internetul nostru adorat”, a adăugat el.

Mai devreme în cursul zilei, Leonid Volkov, unul dintre aliaţii apropiaţi ai lui Aleksei Navalnîi, a afirmat că Roskomnadzor încearcă să blocheze canalele opozantului de pe YouTube, precum şi pe cele ale birourilor sale regionale şi ale susţinătorilor săi.

Responsabilii acestor canale au primit notificările adecvate, a dat el asigurări.

Roskomnadzor şi Google, care controlează YouTube, nu au reacţionat până acum la o cerere de a comenta informaţia privind blocarea canalelor asociate lui Navalnîi trimisă de AFP.

Citește și : Vaccin sau test obligatoriu pentru funcţionarii municipali din New York

YouTube este una dintre platformele cele mai consultate pentru a urmări anchetele anticorupţie ale lui Aleksei Navalnîi şi ale echipei sale.

Cea mai răsunătoare, apărută în ianuarie, îl acuza pe preşedintele Vladimir Putin că beneficiază de un “palat” opulent pe malul Mării Negre. Vizionată de 116 milioane de ori pe YouTube, aceasta la determinat pe Vladimir Putin să dezmintă personal informaţiile vehiculate.

Tags: Aleksei NavalnîiFBKRoskomnadzorrusia
Categorii: Diaspora