‘Neambiţioasa’ Generație Z este pe cale să primească o brutală alarmă de trezire

Publicat:

În timp ce ideea de a părăsi cursa șobolanului poate fi tentantă, dificultățile economice de la orizont vor însemna că rezistența la acestea este un lux, nu o stare asigurată deja.

Cum poate Marea Britanie să rezolve problema penuriei de forță de muncă? Angajatorii continuă să se confrunte cu o generație care, post-Covid, rezistă nouă până la cinci – nu lucrează sau nu acordă prioritate flexibilității în fața veniturilor și perspectivelor de carieră. Nu sunt doar tineri și idealiști: peste 500.000 de oameni de peste 50 de ani și-au părăsit locul de muncă în timpul pandemiei. Președintele de la John Lewis, Dame Sharon White, a dat vina pe pensionari anticipați pentru recenta creștere a inflației salariale și a spus că guvernul ar trebui să „se gândească mai mult la modul în care încurajăm mai mulți oameni să se întoarcă la muncă”.


Citeşte şi: Prima doamnă a Americii s-a îmbolnăvit iar de Covid – Black News

Criza economică iminentă ar putea face guvernul să lucreze pentru ei, deoarece lucrătorii acceptă faptul că locurile de muncă ar putea deveni în curând rare, iar salariile regulate pot fi un colac de salvare într-o iarnă aspră din punct de vedere economic. Unele companii, lipsite de bani și resurse, se vor ține de „oamenii tăcuți” – care fac în secret strictul minim și acordă prioritate echilibrului dintre viața profesională și viața personală față de cultura agitației și urcă pe scara corporativă. Se pare că unele au dat deja roade; Anul trecut, firmele din oraș au fost nevoite să recurgă la mic dejun gratuit și alte favoruri pentru a-și aduce angajații înapoi la birou, dar experții spun că cei care făceau naveta în oraș renunță acum la obiceiurile WFH pentru a merge mai departe.

Anthony Painter, director de politici la Chartered Management Institute, a declarat pentru The Daily Telegraph că „valoarea s-ar putea îndrepta către o piață a forței de muncă mai devreme… comportamentul lor este probabil să se schimbe”.

Cu toate acestea, studenta de 20 de ani Lucy nu este îngrijorată. „Vreau să spun că sunt ambițioasă, dar obiectivul nu este. După părerea mea, ideea de a sta în weekend și de a sta o perioadă atât de limitată nu este chiar un mod de viaţă. Aș avea mai puțini bani, dar voi putea lucra mai mult și voi călători”, spune ea.

„Sunt destul de existențialistă în acest sens – ai o singură viață. De ce nu aş trăi-o pentru ceea ce mă face fericită? Recesiunea nu îmi schimbă atitudinea. În orice caz, sunt mai puțin motivată din cauza unei perspective economice proaste. Mă simt inspirată.”

Nu este singura care simte clar despre ridicarea unui stâlp elegant. #QuitTok este o parte a aplicației de partajare video TikTok, dedicată șefilor răi și renunțării la locurile de muncă birocratice în favoarea activității independente sau chiar a petrecerii timpului liber nelimitat. Hashtag-urile #quitmyjob și #iquit împreună au strâns 880 de milioane de vizualizări. Mulți oameni care intră acum în câmpul forţei de muncă au preferințe diferite.

Deși încă le pasă de bani, angajaţii din generația Z prețuiesc salariul mai puțin decât oricare altă generație, preferând în schimb echilibrul dintre viața profesională și viața privată, împlinirea, flexibilitatea și o conștiință socială, spune Fiona Jackson-Downes.

„Covid și mutarea în câmpul muncii le-au dat multor oameni – inclusiv mie timp – timp să evalueze ceea ce își doreau cu adevărat”, spune George, în vârstă de 24 de ani, care a părăsit un post de absolvent pentru a studia istoria artei. Acum este pictor și lucrează cu jumătate de normă într-un pub. „Stagnarea salariilor și creșterea costurilor, în special a locuințelor, m-au făcut să realizez că rămânerea într-un loc de muncă corporativ nu-mi va face neapărat viața confortabilă.”

Între timp, angajatorii își exprimă indignarea. Un proprietar de afaceri care derulează un plan anual de ucenicie pentru cei care abandonează școala cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani raportează că potențialii ucenici explică clar că nu doresc să lucreze în orele antisociale și pun întrebări despre acest lucru. Vor să ştie şi cât concediu primesc înainte!

„Se pare că unii dintre ei au renunțat – ca și cum etica muncii a fost absorbită chiar înainte de a începe munca. „Plecarea devreme marți” a fost punctul culminant al săptămânii ei pe formularul de feedback”, a spus un candidat la job.

Desigur, pandemia i-a forțat pe oameni de toate vârstele să-și regândească relația cu munca. A adus elementele esențiale și cele neesențiale în relief, iar munca într-o slujbă de birou stresantă, neesențială, le-a părut brusc un efort adulator pentru unii.

‘Pandemia a schimbat structura muncii… munca a devenit mai puțin importantă în atitudinile generale ale oamenilor”, spune Andre Spicer, profesor de comportament organizațional la Universitatea City of London. „Cea mai mare schimbare din ultimii doi ani a fost creșterea masivă a muncii de acasă, iar cea mai mare schimbare din ultimii 10 a fost evoluția lentă a economiei gig, motiv pentru care mai mulți oameni din generația Z caută flexibilitate.’

Un studiu realizat de Deloitte a constatat că, deși încă le pasă de bani, angajații generației Z valorifică plata mai puțin decât oricare altă generație. În schimb, acordă prioritate echilibrului dintre muncă și viață, împlinirea, flexibilitatea și conștiința socială. Datele de la LinkedIn arată că 72% dintre aceștia ar lua în considerare să părăsească sau să caute un alt post din cauza lipsei de flexibilitate – o proporție mult mai mare decât în ​​generațiile anterioare. Cu toate acestea, 30% dintre oamenii din generația Z raportează că acum costul vieții este cea mai mare preocupare; Două treimi dintre tineri cred că generația lor va îndura mai multe rele decât părinții lor.

În mod ironic, proaspeții absolvenți sunt în prezent într-o poziție mai bună decât în ​​anii trecuţi; O piață a muncii strânsă și locurile record vacante înseamnă că companiile se luptă să câștige talentul absolvenților. Dar excesul de posturi vacante poate să nu dureze mult.

Natalie Ellis, directorul unei companii de HR, observă deja o schimbare de comportament ca răspuns la situația economică. „Aproximativ 60 până la 70% dintre clienții cu care lucrez se abțin de la angajarea lor”, spune ea. Dar talentul proaspăt și nou este sânul vieții multor companii și reținerea lucrătorilor tineri, în special în industriile tradiționale mai puțin profitabile, există încă o luptă.

„Ceea ce lipsește este modul în care îi facem pe tineri să fie entuziasmați de muncă”, spune ea. „Generațiile sunt diferite – noi spunem, muncim pentru a ne câștiga existența, iar generația Z spune, ei bine, nu trăim pentru a munci. Dar într-o recesiune, asta caută angajatorii. Aceasta este motivația, impulsul de a face o treabă bună și de a te implica în ea.”

Pandemia a forțat oamenii de toate vârstele să-și regândească relația cu munca – PeopleImages

Dr. Elizabeth Mitchell, psiholog și consultant specializat în decalajul generațional, spune că a cere flexibilitate nu înseamnă că tinerii sunt mai puţini ambițioși. În rolul său de consiliere a liderilor de afaceri despre cum să atragă și să rețină talentul, ea observă că „locurile de muncă sunt rezistente la schimbare”. Dacă tot atâţia – dacă nu şi mai mulți – muncitori mai în vârstă au plecat cu demisia în mână, de ce doar cei mai tineri sunt acuzați că sunt sinceri?

„Ambiția este doar un impuls. Sunt propriile noastre părtiniri care ne fac să credem că o generație nu este clară, deoarece vrem să decidem încotro se îndreaptă”, spune ea. „Există ideea că neechivoc înseamnă leneș, cum ar fi „Voi sta acasă și nu la muncă”, dar cred că despre ce vorbim este ambițios într-un mod diferit – sunt încă bun. Nu vreau să merg pe calea tradițională.”

Vezi şi: Cel puţin 15 morţi şi 50 de răniţi într-un atac asupra unei gări din Ucraina – VIDEO – Black News

În timp ce ideea de a părăsi cursa șobolanului poate fi tentantă, dificultățile economice de la orizont vor însemna că rezistența în faţa acestora este un lux, nu ceva asigurat.

Se poate spune că a sosit timpul ca atât angajații, cât și șefii să găsească o cale de mijloc, care să nu venereze nici prezentismul, nici tendința de „renunțare în liniște” care provoacă revolte prin intermediul rețelelor sociale.

„Întrebarea este – pentru ce este ambiția?” întreabă Spicer de la Universitatea City. „Cred că oamenii își dau seama ce le poate oferi munca, care este sau nu un scop în viață și care este sensul vieții.” În cele din urmă, munca este doar muncă – dar încă trebuie făcută.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie Conform The Sun, prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, și-au...

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el Actorul scoțian Gerard Butler, în vârstă de 54...

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea Persoanele cu ARFID își limitează adesea mâncarea prin preferințe senzoriale sau texturale. Când Hannah avea 7 ani, le-a...

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.