X

Un NEBUN a vandalizat un monument celebru din Algeria – VIDEO

Un bărbat cu ”deficienţe mintale”, potrivit poliţiei, a vandalizat luni cu lovituri de daltă statuia emblematicii fântâni Ain El Fouara din oraşul Setif, aflat la 300 de kilometri est de Alger, informează AFP, potrivit agerpres.

Imaginile postate pe reţelele de socializare înfăţişează un bărbat cu barbă, îmbrăcat într-un ”qamis” alb – piesă de îmbrăcăminte islamică originară din regiunea Golfului, adoptată de salafiştii din Algeria – urcat pe soclul fântânii, la 1,5 metri de sol, care atacă ochii şi sânii statuii cu un ciocan şi o daltă.

Citeşte şi: Cea mai nouă şi mai modernă navă de război britanică are o crăpătură prin care ia la bord 200 de litri de apă pe oră

Până la sosirea poliţiei, trecătorii au încercat să-l îndepărteze aruncând cu pietre.

Bărbatul, arestat de poliţie, are 34 de ani, este din localitatea Beni Hocine, aflată la 35 de kilometri de Setif şi suferă de o ”deficienţă mintală” gravă, potrivit poliţiei locale, citată de agenţia de stat APS.

Fotografiile publicate pe site-ul Sétif Info înfăţişează statuia rămasă fără faţă şi fără un sân, în timp ce celălalt sân este distrus.

Într-un comunicat, ministrul algerian al Culturii, Azedine Mihoubi, originar din Setif, ”denunţă consternat comportamentul isteric al unei persoane care a încercat să distrugă şi să desfigureze cu un ciocan opera Ain El Fouara”.

Citeşte şi: ŞOCANT! Un refugiat loveşte FĂRĂ MILĂ o bătrână de 73 de ani – VIDEO

”Poliţia a arestat vinovatul, iar justiţia va stabili motivele acestui gest odios şi condamnabil”, a adăugat acesta, promiţând ”o restaurare rapidă a porţiunilor distruse ale acestei opere de artă”.

Potrivit ministrului, ”specialiştii sunt deja la faţa locului pentru a determina proporţia şi natura pagubelor şi pentru a adopta procedura de restaurare adecvată”.

Fântâna Ain El Fouara (”izvorul care ţâşneşte”) este un monument emblematic din Setif. Opera sculptorului francez Francis de Saint-Vidal, monumentul a fost realizat special pentru oraş şi instalat în 1899. Deşi datează din timpul ocupaţiei franceze, locuitorii oraşului Setif apreciază foarte mult statuia.

Statuia a fost dinamitată în 1997, într-un atentat atribuit islamiştilor, în plin ”deceniu negru” de război civil împotriva statului algerian. Statuia a fost reparată în 48 de ore ca urmare a unei impresionante mobilizări a locuitorilor din Setif.

Tags: Azedine MihoubiBeni HocineFântâna Ain El FouaraFrancis de Saint-VidalqamisSetif
Categorii: Știrile zilei