Necunoscuta din centrul scandalului Ibizagate are acum un chip

Publicat:

Necunoscuta care a declanşat scandalul politic cel mai răsunător din istoria Austriei are acum un chip. Poliţia a difuzat miercuri fotografii cu femeia care l-a atras, în urmă cu un an, pe liderul extremei drepte într-o capcană care l-a costat postul din guvern şi poziţia de lider al partidului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Anchetatorii încearcă să identifice această persoană care s-a prezentat drept nepoata unui oligarh rus şi a jucat un rol central în afacerea cunoscută acum sub numele Ibizagate. Ea este interlocutoarea căreia fostul şef al partidului naţionalist FPO i-a promis contracte publice în schimbul unor finanţări politice oculte într-o seară în care s-a consumat alcool într-o vilă din Ibiza.


Citește și : Vameşii ruşi au confiscat 40 de tone de brânzeturi europene în apropiere de Sankt Petersburg

Filmată înainte de alegerile legislative din 2017 care i-au adus lui Heinz-Christian Strache postul de vicepremier, această scenă surprinsă cu camera ascunsă şi făcută publică în mai 2019 de media germane a aruncat în aer coaliţia dintre Partidul conservator al cancelarului Sebastian Kurz şi FPO.

În extrasele publicate din înregistrare interlocutoarea lui Strache nu apărea deloc, iar publicul nu a cunoscut decât aliasul sub care era prezentată – Aliona Makarova, “nepoata” oligarhului rus Igor Makarov. Acesta a anunţat însă ulterior că nu are nicio nepoată.

Difuzând imagini cu această tânără cu o siluetă subţire şi cu ochi albaştri, poliţia austriacă speră să obţină informaţii “privind circumstanţele care au dus la producerea ‘video-ului Ibiza’ “, se menţionează într-un comunicat.

Parchetul din Viena anchetează atât asupra punerii la cale a capcanei, cât şi a afirmaţiilor lui Strache pentru a stabili ce ar putea intra sub incidenţa urmăririi penale. În acest stadiu, teza unei operaţiuni vizând şantajarea fostului lider al extremei drepte este privilegiată şi mai mulţi suspecţi au fost audiaţi în ultimele luni.

Responsabilul de anchetă, Dieter Csefan, a precizat miercuri că poliţia a confiscat material utilizat pentru turnarea înregistrării, printre care şi un întrerupător fals utilizat pentru a ascunde o cameră. “În stadiul actual al anchetelor, putem exclude orice finanţare străină sau participare a unui serviciu de informaţii”, a precizat Csefan.

Citește și : Preşedinta Comisiei Europene le cere europenilor să-şi uite ‘prejudecăţile’ şi să-i susţină planul de redresare

După căderea coaliţiei cu extrema dreaptă, Sebastian Kurz a convocat alegeri anticipate pe care partidul său le-a câştigat detaşat în septembrie. Conservatorii au format de atunci o coaliţie cu Verzii.

FPO, măcinată de rivalităţi interne, nu şi-a revenit încă din seismul din mai 2019. Între timp, Strache încearcă o revenire politică în fruntea unei mici formaţiuni disidente.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.