Negociatorul-şef al UE avertizează: ‘Nu există suficiente progrese pentru a trece la următoarea etapă de negocieri a Brexit-ului’

Publicat:

La ora actuală nu există suficiente progrese pentru a trece la faza următoare a negocierilor asupra Brexit-ului, a afirmat marţi negociatorul-şef al UE Michel Barnier, la Parlamentul European de la Strasbourg, informează AFP, conform agerpres.

‘Nu am realizat la ora actuală progrese suficiente pentru a demara cu toată încrederea a doua fază a negocierii, mai întâi asupra a ceea ce ar fi (…) o eventuală perioadă de tranziţie (…), şi mai apoi o discuţie asupra cadrului viitoarei noastre relaţii’, a explicat Barnier.


Citeşte şi: Theresa May nu vrea să impună ‘linii roşii’ în ceea ce priveşte atitudinea miniştrilor britanici

Aceste ‘progrese suficiente’ cerute de UE trebuie să fie înregistrate în trei subiecte-cheie definite la începutul negocierilor: soarta cetăţenilor afectaţi direct de Brexit, problema Irlandei şi angajamentele financiare între cele două părţi.

Barnier a enumerat în faţa europarlamentarilor ‘divergenţele serioase’ care persistă în discuţii, ‘în special asupra reglementării financiare’.

‘Nu vom accepta să plătim în (format de) 27 ceea ce a fost decis în 28’, a spus negociatorul UE pentru Brexit. ‘Contribuabilii celor 27 de state membre nu au de ce plăti consecinţele unei decizii pe care nu ei au luat-o’, a adăugat Barnier.

El şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu ‘unele măsuri discriminatorii’ luate deja de Administraţia britanică împotriva cetăţenilor celor 27 de state membre, instalaţi în Marea Britanie. În cadrul negocierilor, clarificări mai trebuie încă aduse în ceea ce priveşte reunificarea familiilor şi garantarea beneficiilor sociale dobândite în Marea Britanie, a explicat negociatorul-şef al UE.

UE doreşte garantarea drepturilor pentru cetăţenii săi şi vrea să conserve autoritatea Curţii de Justiţie a UE în această materie, ceea ce Londra respinge categoric.

Prezent la dezbateri alături de Barnier, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a subliniat la rândul său lipsa unor progrese în negocieri.

Citeşte şi: Bomba artizanală descoperită la Paris: Unul dintre arestaţi era în vizorul poliţiei

‘Trebuie întâi să ne punem de acord asupra termenilor divorţului şi apoi vom vedea dacă ne vom putea regăsi, cu puţină tandreţe’, a spus Juncker.

Europarlamentarii votează marţi asupra unei rezoluţii prin care îşi exprimă nemulţumirea cu privire la modul în care evoluează negocierile.

Negociatorul legislativului european pentru Brexit, Guy Verhofstadt, şi-a exprimat regretul în legătură cu ‘lipsa de unitate’ în cadrul echipei de negociere britanice, în condiţiile în care dezacordurile se menţin în guvernul condus de Theresa May.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025 Cântăreţul britanic Ed Sheeran, aflat în prezent în turneu în Spania, a anunţat noi concerte...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o ‘durere de cap’: ‘M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o 'durere de cap': 'M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Filmul horror ‘Exorcism: Mântuirea’, cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe

Filmul horror 'Exorcism: Mântuirea', cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe Filmul horror „Exorcism: Mântuirea”, cu Russell Crowe în rolul principal,...

Sean ‘Diddy’ Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală

Sean 'Diddy' Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală Celebrul rapper Sean "Diddy" Combs se confruntă cu un alt caz de agresiune...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.