Negocieri complicate pentru formarea guvernului în Islanda

Publicat:

Mişcarea Stânga-Verzii, Partidul Independenţei (conservator) şi Partidul Progresului (centru-dreapta) au demarat luni noi negocieri în vederea formării unui guvern, a anunţat luni preşedinţia Islandei, potrivit AFP. 

“Liderii fiecărui partid şi-au exprimat dorinţa de a demara negocieri oficiale cu scopul de a ajunge la un acord asupra viitorului guvern şi a posturilor ministeriale”, a informat preşedinţia într-un comunicat.


Anunţul a fost făcut la o săptămână după eşecul discuţiilor conduse de şefa Mişcării Stânga-Verzii, Katrin Jakobsdottir.

Iniţial, preşedintele Gudni Johannesson – cu un rol esenţial protocolar – i-a cerut lui Katrin Jakobsdottir să formeze guvernul. Partidul ei, al doilea la alegeri, a deschis discuţii cu Alianţa (social-democraţi), Partidul Piraţilor (contestatari) şi cu Partidul Progresului.

“Alcătuirea unui scurte majorităţi (32 din totalul celor 63 de locuri) a pus probleme Partidului Progresului”, a făcut cunoscut Katrin Jakobsdottir, ceea ce a dus la eşecul negocierilor la 6 noiembrie.

Partidul Independenţei, condus de Bjarni Benediktsson – premier în exerciţiu care a reuşit să îşi menţină partidul pe primul loc la alegeri în pofida scandalurilor care l-au slăbit -, intră astfel în jocul tratativelor pentru formarea guvernului.

Cu siguranţă, pentru formarea unui guvern vor fi necesare mai multe săptămâni în această insulă zguduită de scandaluri politice cu repetare de aproape 10 ani.

În ianuarie 2017, Partidul Independenţei a reuşit după negocieri dificile să formeze un guvern avându-l ca prim-ministru pe Bjarni Benediktsson.

Acest bărbat de 47 de ani, anterior ministru al finanţelor, a fost citat în afacerea “Panama Papers”. Dezvăluită în primăvara lui 2016, ea a implicat 600 de islandezi deţinând fonduri în paradisuri fiscale. Afacerea a dus la demisia premierului de la acea dată, Sigmundur David Gunnlaugsson, şi a provocat noi alegeri.

Ulterior, au fost necesare patru cicluri de negocieri pentru a se ajunge la formarea unui guvern, susţinut de cea mai slabă majoritate din istoria Althingi, parlamentul monocameral al insulei.

La 28 octombrie, islandezii au fost chemaţi să îşi reînnoiască parlamentul pentru a cincea oară din 2007, după un nou scandal implicându-l pe premierul conservator.

Noile negocieri vor dura până la sfârşitul săptămânii, mai scrie AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.