Negocieri între talibani şi emisarul SUA în Qatar

Publicat:

Reprezentanţi ai talibanilor au purtat, timp de trei zile, negocieri cu emisarul Statelor Unite Zalmay Khalilzad în Qatar, unde gruparea insurgentă deţine un birou politic, au declarat duminică un oficial taliban şi o persoană apropiată grupării pentru The Associated Press, potrivit News.ro .

Aceste negocieri au ca obiectiv o lansare a unui proces de pace în Afganistan şi să pună capăt unuia dintre cele mai îndelungate războaie în care sunt implicate Statele Unite.


Citește și : Acordul pentru Brexit lasă Marea Britanie fără vreun membru în Parlamentul European (deputata britanică)

La 17 ani după ce invazia americană a pus capăt regimului taliban, insurgenţii deţin controlul asupra a aproape jumătate din Afganistan şi comit aproape zilnic atacuri vizând forţe de securitate locale şi oficiali guvernamentali.

Khairullah Khairkhwah, un fost guvernator taliban al provinciei Herat, şi Mohammed Fazl, un fost comandant militar taliban, au participat la aceste negocieri-maraton, au declarat cele două surse sub protecţia anonimatului, neautorizate să discute despre aceste negocieri sensibile.

Oficiali americani nu au putut să fie contactaţi imediat, iar Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze aceste informaţii despre negocieri cu talibani, scrie AP.

O a treia persoană la curent cu aceste negocieri a declarat pentru AP că talibanii au cerut o amânare a alegerilor prezidenţiale prevăzute la 20 aprilie anul viitor şi instalarea la putere a unui guvern ”neutru”.

Un erudit islamic tadjik, Abdul Sattar Sirat, a fost propus să preia conducerea unui guvern interimar.

Potrivit acestei surse, care s-a exprimat la rândul ei sub protecţia anonimatului din cauza caracterului sensibil al negocierilor, Khalilzad vrea să ajungă la un acord în şase luni, un termen pe care talibanii îl consideră însă prea scurt.

Khalilzad a propus, de asemenea, un armistiţiu, o propunere respinsă de talibani, potrivit acelieaşi surse, care a adăugat că nu s-a ajuns la vreun acord cu privire la eliberarea unor prizonieri, deschiderea vreunui birou taliban sau ridicarea interdicţiei de călătorie care-i vizează pe talibani.

Khairkhwah şi Fazl fac parte dintr-un grup de cinci lideri talibani de rang înalt eliberaţi din închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba în 2014, în schimbul eliberării sergetului american Bowe Bergdahl, luat ostatic de talibani în timp ce se plimba în apropierea bazei în care se afla în Afgaistan în 2009.

Citește și : Donald Trump a mers in mijlocul incendiilor din California : ”Este foarte trist de văzut” (VIDEO)

Cei cinci lideri se află în prezent în Qatar şi sunt consideraţi suficient de influenţi să-i convingă pe insurgenţi implicaţi în conflict să accepte un acord de pace.

Preşedintele american Donald Trump a ceriticat dur schimbul de prizonieri din 2014 şi s-a angajat, într-un discurs pe care l-a susţinut în august, să suplimenteze trupele în Afganistan şi să intensifice eforturile în vederea înfrângerii talibanilor.

Însă această strategie a avut un impact limitat – dacă a avur vreun impact – pe teren, unde talibanii şi-au intensificat atacurile, iar o grupare afiliată Statului Islamic (SI) comite atentate cu bombă vizând minoritatea şiită.

Administraţia Trump pare să se concentreze în prezent asupra unei soluţii politice cu talibanii şi a cedat unui număr de revendicări mai vechi ale acestora, în frunte cu organizarea unor negocieri directe, după ce au refuzat mult timp îndemnuri americane de a negocia cu Guvernul proocidental de la Kabul, pe care-l consideră un regim marionetă.

Pakistanul a eliberat, în paralel, o serie de deţinuţi talibani de rang înalt, inclusiv pe cofondatorul regimului taliban, mollahul Abdul Ghani Baradar. Aceste eliberări sunt percepute ca o iniţiativă a Statelor Unite vizând să-i încurajeze pe talibani să participe la negocieri.

Talibanii au cerut, într-o amplă declaraţie, publicată la începutul acestei luni, o ridicare a sancţiunilor impuse liderilor lor, eliberarea prizonierilor şi recunoaşterea biroului taliban din Qatar.

Guvernul afgan se opune aprig oricărei negocieri prin biroul din Qatar, pe care talibanii l-au prezentat drept un guvern în exil.

Khalilzad a efectuat un turneu în regiune în ultimele zile şi s-ar fi întâlnit cu preşedintele afgan Ashraf Ghani duminică.

El ar intenţiona să exercite presiuni asupra preşedintelui afgan pentru ca acesta să formeze o echipă de negociatori, un lucru care s-ar putea dovedi dificil, având în vedere disensiunile puternice pe această temă din cadrul Guvernului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.