Negocieri o dată la trei săptămâni pentru reglarea relaţiilor post-Brexit

Publicat:

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a prezentat miercuri membrilor echipei sale proiectul de mandat pentru negocierea viitoarei relaţii post-Brexit cu Londra, transmite DPA, potrivit agerpres.

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, ”are în vedere un program foarte, foarte intens” pentru a putea soluţiona cât mai multe dosare posibil în cele 11 luni ale perioadei de tranziţie, la fiecare trei săptămâni urmând să aibă loc câte o rundă de tratative cu Londra, a anunţat vicepreşedintele CE pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic.


Citeşte şi: Parlamentul European votează acordul pentru Brexit

”Uniunea Europeană va urma în negocieri modelul care a fost atât de reuşit până acum”, a adăugat Sefcovic, menţinând ”încrederea deplină” în Michel Barnier şi unitatea celor 27 de state membre rămase.

Tratativele oficiale cu Londra vor putea începe abia după ce mandatul de negociere va avea aprobarea statelor membre UE.

Negociatorii UE şi cei britanici vor lucra intens pentru a definitiva cât mai mult posibil dintr-un viitor parteneriat, astfel încât documentul să poată fi pus în aplicare la data încheierii perioadei de tranziţie.

Citeşte şi: Pentru Turcia, planul de pace al lui Trump este ‘născut mort’

După prima rundă a negocierilor privind Brexitul, Regatul Unit şi UE au căzut de acord asupra aspectelor financiare ale raportului comun din decembrie 2017, Londra urmând să achite o ”factură a divorţului” în valoare de aproximativ 39 de miliarde de lire sterline net.

În cazul unei extinderi a perioadei de tranziţie, vor fi necesare alte tratative pentru a suplimenta plăţile Londrei către vistieria UE, întrucât Regatul Unit ar trebui să achite cheltuielile ce revin oricărui alt stat membru cu drepturi depline.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.