Negocieri pentru formarea unui guvern de coaliție în Estonia

Publicat:

Kaja Kallas, şefa Partidului Reformei, formaţiunea liberală care a ieşit învingătoare la alegerile legislative de duminică din Estonia, a anunţat miercuri negocieri cu Partidul de Centru al premierului în exerciţiu Juri Ratas în vederea formării unei mari coaliţii de guvernare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Împreună cu Partidul de Centru putem forma un guvern stabil pentru Estonia”, a spus jurista în vârstă de 41 de ani, fostă eurodeputată, citată într-un comunicat.


Citește și : ALERTĂ în Anglia: Au fost evacuate clădiri ale unor universități în urma mai multor alerte – VIDEO

“Conducerea Partidului de Centru îşi va stabili poziţia” la sfârşitul discuţiilor prevăzute pentru miercuri seară, a precizat la rândul său Juri Ratas într-o postare pe Facebook.

Dacă îşi vor uni forţele, cele două principale partide din Estonia vor dispune de o majoritate solidă de 60 de deputaţi într-un parlament care numără 101 locuri, cu 34 de locuri pentru liberali şi 26 pentru Partidul de Centru (cu orientare mai degrabă de stânga), potrivit celor mai recente cifre disponibile.

În timpul campaniei electorale, Kaja Kallas a identificat puncte de “puternică divergenţă” cu Partidul de Centru, oferind ca exemplu subiecte precum fiscalitatea, cetăţenia şi educaţia.

Ea şi-a axat mesajul pe măsuri favorabile antreprenorilor: reducerea taxelor şi a cotizaţiilor la asigurarea de şomaj, pentru a favoriza angajările.

Citește și : Şeful armatei ucrainene: Rusia pregătește o invazie din trei direcţii în Ucraina

Scrutinul a fost marcat de un avans semnificativ al extremei-drepte. Partidul eurosceptic EKRE condus de Mart Helme, profitând de nemulţumirea din zonele rurale şi făcând promisiuni generoase de cheltuieli sociale, şi-a crescut de aproape trei ori scorul faţă de acum patru ani şi ar urma să obţină 19 mandate, după ce a câştigat 17,8% din sufragii.

Kaja Kallas a exclus imediat orice posibilitate ca EKRE să participe la guvernare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.