După negocieri record, Regele Willem-Alexander a învestit noul guvern olandez

Publicat:

Regele Willem-Alexander al Olandei a învestit joi un nou guvern sub conducerea premierului conservator Mark Rutte (foto), punând astfel capăt celor mai lungi negocieri pentru formarea unei coaliţii din istoria ţării, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Alegerile de la 15 martie au erodat baza partidelor tradiţionale, ceea ce a dus la nevoia găsirii unui acord între patru formaţiuni politice.


Citeşte şi: Accident feroviar în Finlanda. Cel puţin patru oameni au murit – FOTO

Acest al treilea guvern condus de Rutte de la venirea sa la putere în 2010 mizează pe cea mai puternică creştere economică din ultimul deceniu, de peste 3%, însă are o majoritate cu doar un mandat în plus în ambele camere ale parlamentului. Prin urmare, orice plecare a unui parlamentar al coaliţiei ar pune în pericol planurile coaliţiei.

Negocierile au durat 225 de zile, în contextul în care partidele au avut neînţelegeri în chestiuni precum imigraţia, eutanasia sau nivelul taxelor pentru companii.

Conform unui acord guvernamental de la începutul lunii, de ample reduceri fiscale vor beneficia deopotrivă companiile şi angajaţii. Acest lucru ar trebui să ducă la creşterea puterii de cumpărare a consumatorilor, iar economia Olandei, a cincea din zona euro, ar urma să devină mai atractivă pentru investitorii străini.

Citeşte şi: Expansiunea NATO în Europa provoacă o iritare virulentă a Moscovei

Din coaliţie fac parte partidul liberal VVD, al lui Rutte, partidul de centru D66 şi partidele creştin-conservatoare CDA şi Uniunea Creştină, ceea ce marchează un viraj spre dreapta comparativ cu guvernul care îşi încheie acum mandatul şi din care au făcut parte VVD şi Partidul Laburist, de centru-stânga.

Venirea noului guvern înseamnă şi plecarea preşedintelui Eurogrup şi ministru de finanţe Jeroen Dijsselbloem, care a anunţat că va părăsi politica olandeză.

Dijsselbloem va fi urmat în funcţie de creştin-democratul Wopke Hoekstra, de 42 de ani, în timp ce fostul lider parlamentar al VVD, Halbe Zijlstra, se va ocupa de afacerile externe.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.