Noi negocieri la Tunis pentru soluţionarea crizei libiene

Publicat:

Delegaţii libiene rivale au ajuns sâmbătă la Tunis pentru o nouă rundă de negocieri sub egida ONU, pentru a încerca să scoată ţara lor din haos şi o gravă criză politică şi economică, relatează AFP. 

Părţile rivale urmează să se concentreze cu începere de duminică asupra redactării amendamentelor ce se pot aduce acordului interlibian semnat la sfârşitul uli 2015 la Skhirat, în Maroc, potrivit deputatului al-Mabrouk al-Khatabi.


Provenit din acest acord, Guvernul de uniune naţională (GNA) condus de Fayez al-Sarraj a eşuat în a fi acceptat unanim în Libia.

Chiar dacă a reuşit să îşi extindă influenţa în capitală şi câteva oraşe din vestul Libiei, GNA are dificultăţi în a-şi impune autoritatea în vaste regiuni din ţară. Parlamentul ales, cu sediul în est şi care îl sprijină pe controversatul mareşal Khalifa Haftar, refuză să îi acorde încrederea.

Disputele sunt legate mai ales de articolul 8 al acordului de la Skhirat care oferă GNA, printre altele, puterea de a numi şeful armatelor.

În septembrie, o primă rundă de negocieri a reunit reprezentanţi ai Parlamentului ales în 2014 şi ai Consiliului de Stat instalat pe baza acordului de la Skhirat şi alcătuit din foşti membri ai Congresului general naţional (fostul parlament).

Cele două părţi rivale au căzut de acord, totuşi, asupra înfiinţării unui Consiliu prezidenţial de trei membri.

Sâmbătă, emisarul ONU Ghassan Salamé urma să se întâlnească în cursul serii separat cu cele două delegaţii înaintea reuniunilor de duminică.

Noile discuţii de la Tunis sunt vor avea ca temă prerogativele celor două autorităţi, precum şi cele ale Parlamentului.

Scopul este de a pregăti terenul pentru un referendum asupra unei noi Constituţii care să deschidă calea alegerilor, potrivit foii de parcurs prezentate în septembrie de Ghassan Salamé Naţiunilor Unite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond

Iurie Filip contestă decizia instanței de fond Fostul vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNSP), Iurie Filip, demis în 2021 împreună cu toți conducătorii...

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în UK Aproximativ 46 de milioane de britanici sunt aşteptaţi joi la secţiile de votare...

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul

Rusia este dispusă să exporte în continuare gaze spre Europa. Kievul vrea să-i închidă robinetul Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei şi...

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.