X

Negocierile Brexit par să încetinească. Dominic Raab era aşteptat la Bruxelles, dar Londra nu a confirmat încă

Vizita din această săptămână a ministrului britanic pentru Brexit, Dominic Raab, la Bruxelles nu a fost confirmată, relatează luni Reuters, care citează cotidianul The Sun, potrivit agerpres.

”Theresa May pare să reducă din nou viteza negocierilor privind Brexit”, a scris pe Twitter editorul politic al publicaţiei citate, Tom Newton Dunn.

Citeşte şi: Fosta şefă a statului brazilian nu a prins nici măcar un scaun de senator

”No.10 (biroul premierului britanic Downing Street 10, n.red.) spune: 1. Nu e confirmată nicio vizită a lui Raab la Bruxelles. 2.Premierul vrea un ‘cadru precis privind relaţiile viitoare’. 3. Este posibil să nu avem un acord la Consiliul de săptămâna viitoare, doar un angajament pentru ‘toamna asta’ ”, a scris Dunn.

Conform unor oficiali europeni, liderii statelor UE speră ca la Consiliul European din 17-18 octombrie să convină un acord final privind Brexitul care în principiu să fie acceptabil şi pentru guvernul de la Londra, astfel încât pe 17-18 noiembrie să se poată desfăşura un summit special la care ar urma să fie definitivată declaraţia politică privind viitoarele relaţii dintre Marea Britanie şi UE.

Citeşte şi: Bashar al-Assad promite că provincia Idlib va reveni sub controlul Damascului: ‘Acordul este temporar’

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019. UE insistă să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Unii oficiali europeni susţin că un acord cu Londra încheiat în decembrie acest an sau chiar în luna ianuarie 2019 ar lăsa aproximativ suficient timp pentru a fi ratificat de parlamentele britanic şi din statele UE.

Tags: brexitbruxellesDominic Raabmarea britanieTheresa Mayuniunea europeana
Categorii: Diaspora