Negocierile de pace din Afganistan au rămas BLOCATE

Publicat:

Negocierile de pace afgane par să se fi oprit în condiţiile în care nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce priveşte schimbul de prizonieri convenit între guvernul afgan şi gruparea militantă talibană, informează joi dpa, potrivit agerpres.

În plus faţă de uriaşa dispută politică internă, ambele părţi din Afganistan au opinii diferite cu privire la modul în care ar trebui făcut schimbul de prizonieri.


Citește și: Ambasadele și consulatele SUA suspendă acordarea vizelor

“Propunerea noastră pentru eliberarea prizonierilor rămâne neschimbată”, a notat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Afganistanului, Javid Faisal. “Talibanii trebuie să înceteze să omoare afgani şi trebuie să ofere garanţii că cei care vor fi eliberaţi nu se vor întoarce la război”, a adăugat el.

Trimisul special al SUA pentru pace în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a declarat miercuri că Washingtonul ar dori să vadă eliberarea prizonierilor cât mai repede posibil, în linie cu acordul încheiat cu talibanii luna trecută.

“Niciun prizonier nu a fost eliberat, în pofida angajamentului de a face aceasta exprimat de ambele părţi”, a subliniat Khalilzad într-o serie de tweet-uri.

Citește și: Coronavirusul a ajuns și-n Congresul american

Potrivit acordului, mai mult de 5.000 de prizonieri talibani ar trebui să fie eliberaţi înainte de negocierile intra-afgane planificate să înceapă la 10 martie.

Săptămâna trecută, preşedintele afgan Ashraf Ghani, a emis un decret care deschide calea pentru eliberarea graduală a 1.500 de prizonieri talibani înainte de negocieri. Alţi 3.500 de prizonieri talibani vor fi eliberaţi condiţionat în faza a doua.

Talibanii cer eliberarea tuturor celor 5.000 de prizonieri înainte de orice negocieri. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.