X

Negocierile pentru aderarea Turciei la UE ar trebui suspendate dacă Ankara continuă pe calea autocraţiei (eurodeputaţi)

Negocierile pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană ar trebui suspendate formal în cazul în care Ankara continuă pe calea autocraţiei, au afirmat vineri membri ai Parlamentului European citaţi de Reuters. Potrivit acestora, o decizie în acest sens este urgentă întrucât în Turcia libertăţile fundamentale sunt încălcate, potrivit agerpres.

Eurodeputaţii din Comisia pentru afaceri externe a PE (AFET) au adoptat cu 49 de voturi pentru, patru împotrivă şi 14 abţineri un raport privind candidatura turcă la UE, care dacă va fi aprobat şi de plen luna viitoare va deveni poziţia oficială a forului.

Citește și : Aleksei Navalnîi IESE din greva foamei

Negocierile privind aderarea Turciei la cel mai mare bloc comercial al lumii, lansate în 2005, sunt întrerupte în momentul de faţă, fără a fi totuşi suspendate oficial.

Guverne din UE afirmă că represaliile lansate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan împotriva disidenţilor şi regimul său din ce în ce mai autoritar îndepărtează ţara de blocul comunitar. Liderii UE au denunţat de asemenea explorările petroliere turce dintr-o zonă disputată din Mediterana Orientală; Erdogan, al cărui guvern a lansat anul acesta, potrivit unor diplomaţi, o ofensivă de seducţie vizând apropierea relaţiilor, a indicat că va renunţa la negocierile de aderare la Uniune în cazul în care nu se înregistrează progrese.

“Noul raport este probabil cel mai dur de până acum prin criticile faţă de situaţia din Turcia”, a spus eurodeputatul spaniol de centru-stânga Nacho Sanchez, care a condus dezbaterile din PE. Raportul “reflectă tot ce din păcate s-a întâmplat în această ţară în ultimii doi ani, mai ales în domeniile drepturilor omului şi statului de drept”.

La începutul regimului lui Erdogan, în 2003, când acesta era premier, candidatura Turciei la UE părea să ia avânt, în condiţiile în care guvernul său a adus stabilitate, a atras investiţii străine şi a scos în afara legii pedeapsa cu moartea, în 2004, o cerinţă centrală a politicii externe a UE. În prezent, oficiali şi diplomaţi ai Uniunii afirmă că Turcia nu mai întruneşte criteriile democratice pentru a fi considerată candidată şi cu atât mai puţin membră cu drepturi depline a blocului comunitar, un club de state democrate care vizează o politică unitară concentrată pe drepturile omului.

Citește și : Țările baltice susțin Cehia în conflictul cu Rusia și expulzează patru diplomaţi ai Moscovei

Raportul AFET, supus la vot joi, rezultatele fiind anunţate vineri, susţine necesitatea unei suspendări formale a negocierilor de aderare ale Turciei, urmată de o evaluare, şi analizarea altor modalităţi de a menţine relaţii apropiate cu Ankara.

Uniunea Europeană este cel mai mare investitor străin şi cel mai mare partener comercial al Turciei, care are graniţe comune cu Irak şi cu Siria, precum şi cu Rusia, în Marea Neagră.

Tags: AFETankaraRecep Tayyip Erdoganuniunea europeana
Categorii: Diaspora