X

Negocierile privind viitorul Venezuelei sunt în pericol. Opoziția ezită să participe la negocieriel din Republica Dominicană

Opoziţia venezueleană s-a arătat marţi foarte ezitantă să participe miercuri la o nouă întâlnire cu reprezentanţi ai guvernului în Republica Dominicană pentru a relua dialogul politic dintre cele două tabere, transmite AFP. 

“În prezent, condiţiile nu sunt întrunite pentru a asista la această întâlnire în Republica Dominicană”, a declarat în cursul unei conferinţe de presă deputatul Luis Florido care a participat la prima şedinţă de reconciliere pe 13 şi 14 septembrie la Santo Domingo.

După aceste prime contacte, preşedintele dominican, Danilo Medina, a anunţat o viitoare reuniune, tot în ţara sa, la 27 septembrie.

Într-o scrisoare adresată marţi liderului dominican, coaliţia din jurul MUD (Mesa de la Unidad Democratica) a apreciat, de asemenea, că “mediul nu este propice pentru a continua cu această fază de dialog explorator prevăzută” miercuri.

Deputatul Luis Florido nu a respins însă o nouă participare de ultim moment. “Dacă între timp vor fi întrunite condiţiile, le vom comunica”, a subliniat el.

Printre motivele pentru a nu participa, el a citat absenţa unui program de întâlniri, regretând, totodată, că guvernul nu a hotărât încă a treia ţară garantă a dialogului după ce a ales Bolivia şi Nicaragua. MUD a ales ca ţări însoţitoare Chile, Mexic şi Paraguay.

Luis Florido a subliniat că “prioritatea” pentru opoziţie este “să câştige alegerile” regionale de la 15 octombrie, “pentru că ar fi o lovitură puternică” dată guvernului condus de preşedintele socialist Nicolas Maduro.

“Nu vom preta la un spectacol al guvernului (…) Pentru a relua acest proces explorator trebuie condiţii clare”, a mai spus el.

Nicolas Maduro a confirmat luni seară prezenţa delegaţilor săi: “Delegaţia Venezuelei va fi prezentă fără greşeală, disciplinată, punctuală şi pregătită să continue dialogul”, a declarat el.

Tags: boliviaChileDanilo MedinaLuis FloridoMesa de la Unidad DemocraticamexicnegocieriNicaraguaNicolas MaduroParaguayRepublica DominicanăVenezuela
Categorii: Știrile zilei