Nemo din Elveția scrie istorie la Eurovision! Este primul artist non-binar care câștigă concursul

Publicat:

Nemo din Elveția scrie istorie la Eurovision! Este primul artist non-binar care câștigă concursul

Elveția a câștigat Eurovision 2024, cu piesa “The Code”, interpretată de Nemo Mettler. Competiția, aflată la ediția cu numărul 68, a fost marcată atât de controverse, cât și de tensiuni politice. De exemplu, prezența Israelului a fost contestată, din cauza războiului pe care această țară îl poartă în Fâșia Gaza, scrie Euronews.

Însăși piesa lui Nemo a stârnit controverse, mai ales din cauza faptului că artistul elvețian în vârstă de 24 de ani vorbește, în versurile sale, despre călătoria sa în care a descoperit că este o persoană non-binară. Pe scena din orașul suedez Malmo, Nemo a urcat îmbrăcat în haine feminine și a interpretat piesa care combină ritmuri de rap, drum and bass și operă.


Citește și: Elveția este câștigătoarea Eurovision 2024: Piesa „The Code” a obținut 591 de puncte

Tot non binari sunt și interpreții irlandezi de la Bambie Thug, prezenți și ei la Eurovision.

“The Code este despre călătoria pe care am început-o în momentul în care am realizat că nu sunt nici bărbat, nici femeie. Să mă găsesc pe mine însumi a fost un proces lung și adesea dificil pentru mine. Dar nimic nu mă face să mă simt mai bine decât libertatea pe care am câștigat-o realizând că sunt non-binar”, a fost una dintre declarațiile lui Nemo, înainte de a concura.

La final, Nemo a precizat că intenția sa a fost ca acest concurs să transmită ideea de “pace și demnitate pentru fiecare persoană din această lume”.

Nemo Mettler s-a născut pe 3 august 1999, în orașul elvețian Biel. De mic copil, Nemo a cântat la vioară, pian și tobe. El a început apoi să compună și să cânte vocal, iar în 2015 și-a lansat single-ul de debut, Clonfisch.

În 2016, Nemo a devenit celebru “peste noapte” printr-o apariție la televiziunea SRF, care a devenit imediat “virală” după ce lumea a auzit piesele sale.
“Sunt atât de multe influențe în cântec. Am fost la opera pentru tineret, când aveam nouă ani, în orașul meu natal și cred că asta mi-a modelat o mare parte din munca mea de muzician, auzind acele melodii foarte clasice”, a spus Nemo, într-un interviu pentru The Independent.

În muzica sa, Nemo abordează teme precum identitatea de gen, sănătatea mintală sau găsirea unui loc în această lume. În piesa sa “The Code”, Nemo Mettler utilizează codul binar pentru a face o analogie la negru și alb sau la bărbat și femeie, în încercarea de a se autodescoperi.

“Asta mă face să fiu incredibil de mândru, nu pentru mine, ci pentru întreaga noastră comunitate, pentru toți cei care sunt non-binari, gender fluid, trans-sexuali, doar oameni, oameni care îndrăznesc să fie ei înșiși și oameni care trebuie să fie auziți și trebuie să fie înțeleși. Avem nevoie de mai multă compasiune, avem nevoie de mai multă empatie”, a spus Nemo Mettler, după ce a primit trofeul.

Melodia “The Code” a fost scrisă de Nemo Mettler, împreună cu Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann și Linda Dale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Recipiente pentru copii marca Jocurilor Olimpice, retrase de pe piață în Franța

Recipiente pentru copii marca Jocurilor Olimpice, retrase de pe piață în Franța Autoritățile franceze recheamă recipiente de apă pentru copii marca Jocurilor Olimpice, deoarece conțin...

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu)

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu) Prin blocarea unei singure proteine oameni de ştiinţă susţin că au reuşit să extindă...

Expertul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență dezvăluie cum suntem păcăliți

Expertul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență dezvăluie cum suntem păcăliți Știm cu toții că marile corporații care vând mâncare ultraprocesată și băuturi carbogazoase...

Teoriile conspiraţiei abundă după incidentele globale provocate de o pană informatică a sistemului Microsoft

Teoriile conspiraţiei abundă după incidentele globale provocate de o pană informatică a sistemului Microsoft Un al treilea război mondial iminent? Un atac cibernetic major lansat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.