X

Nemulţumiţi de lefuri, mii de poliţişti polonezi au ieşit în stradă

Mai multe mii de poliţişti, pompieri, grăniceri, vameşi şi angajaţi din penitenciare s-au reunit marţi, la Varşovia, pentru a cere creşterea salariilor şi pensionare anticipată, relatează AFP, potrivit agerpres.

Unul din organizatorii manifestaţiei, liderul sindicatului NSZZ al poliţiştilor din regiunea Olsztyn (nord-est), Slawomir Koniuszy, le-a declarat jurnaliştilor că obiectivul colegilor săi este să obţină ‘fie creşteri salariale substanţiale, fie o modificare a regimului de pensionare’.


Citeşte şi: Trump vorbeşte despre ‘relaţia’ sa cu alcoolul: ‘Aş fi fost un dezastru!’

Privilegiaţi în fostul regim comunist, poliţiştii şi-au văzut situaţia degradându-se în ultimii ani. În 2013, ei au pierdut dreptul de a se pensiona anticipat după 25 de ani de serviciu, înainte de a împlini vârsta de 55 de ani.

Una din revendicările lor principale actuale se referă tocmai la abolirea acestui prag de 55 de ani.

Nivelul salarial nesatisfăcător – un manifestant a declarat că are un venit net lunar de 2500 zloţi (circa 600 de euro) – face dificilă recrutarea poliţiştilor.

Koniuszy a precizat că ‘7.000 de posturi sunt vacante în poliţie în prezent’, explicând că ‘o creştere a salariilor este singura cale de ameliorare a situaţiei’.

Citeşte şi: Emmanuel Macron respinge demisia ministrului de Interne

Manifestanţii s-au reunit în faţa palatului regal din Varşovia, după care s-au deplasat spre palatul prezidenţial, urmând să treacă şi prin faţa biroului premierului.

Poliţiştii polonezi, care nu au dreptul la grevă, au recurs în ultimele luni la o formă originală de protest, renunţând să le mai aplice amenzi persoanelor vinovate de infracţiuni minore, înlocuindu-le cu ‘avertismente’. Potrivit sindicatului poliţiştilor, sumele strânse din amenzi au scăzut astfel cu mai multe milioane de zloţi.

Tags: NSZZpolitistPoloniaSlawomir Koniuszyvarsovia
Categorii: Diaspora