X

Nepalul nu reuşeşte să iasă dintr-o criză politică tot mai acută

Oponenţii premierului nepalez K.P. Sharma Oli au apelat luni la Curtea Supremă pentru a contesta dizolvarea parlamentului şi convocarea de alegeri anticipate, decizii pe care ei le consideră a fi un “puci constituţional”, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Trei petiţii împotriva dizolvării parlamentului sunt “în curs de înregistrare”, a menţionat un purtător de cuvânt al Curţii Supreme, Bhadrakali Pokharel.

Citeşte şi: Arabia Saudită SUSPENDĂ toate zborurile internaţionale

“Potrivit Constituţiei, premierul nu are prerogativa de a dizolva parlamentul”, a declarat pentru Reuters avocatul Dinesh Tripathi, unul dintre reclamanţi, invocând un “puci constituţional”.

Guvernul lui Sharma Oli a fost acuzat de corupţie şi criticat pentru modul în care a gestionat pandemia cu noul coronavirus, într-o ţară care şi-a schimbat premierul de 26 de ori în ultimii 30 de ani. Noul scrutin ar urma să aibă loc în aprilie şi mai anul viitor, cu mai mult de un an înainte de data la care s-ar fi desfăşurat în mod normal.

Decizia convocării de noi alegeri vine după luni de conflict cu fostul lider al rebeliunii maoiste Pushpa Kamal Dahal, care a contribuit la instalarea lui Oli la putere, dar cu care acesta a avut numeroase dezacorduri legate mai ales de acordul de împărţire a puterii dintre partidele lor din 2018.

Premierul şi-a pierdut din sprijin şi în propriul partid, Partidul Comunist din Nepal, unii membri acuzându-l că nu ţine cont de formaţiunea sa în luarea deciziilor şi la numirile în posturi cheie.

Potrivit France Presse, membri din partidul lui Oli au indicat sub anonimat că decizia premierului a fost motivată şi de posibilitatea convocării în parlament a unui vot de neîncredere în guvernul său.

Preşedinta Nepalului, Bidhya Devi Bhandari, provenită din partidul aflat la guvernare şi considerată apropiată de premier, a fost la rândul ei criticată pentru că a dat undă verde dizolvării legislativului.

Citeşte şi: Britanicii care vin cu feribotul în Olanda NU au voie să pună piciorul pe uscat

După anunţul dizolvării, şapte miniştri au demisionat, iar pe străzile din Kathmandu au avut loc proteste la care unii manifestanţi au incendiat efigii ale premierului.

Dizolvarea parlamentului aruncă Nepalul, într-o nouă perioadă de incertitudine politică, după anii de instabilitate şi guverne efemere ce au urmat războiului civil (1996-2006).

Statele vecine China şi India, care luptă pentru influenţă în republica himalayană, nu au comentat public noile evenimente.

Tags: Bhadrakali PokharelBidhya Devi BhandariCurtea SupremăK.P. Sharma OliKathmanduNepalPartidul ComunistPushpa Kamal Dahal
Categorii: Știrile zilei