Nepotismul în politica europeană. Politicienii care le-au călcat pe urme părinților celebri

Publicat:

Nepotismul în politica europeană. Politicienii care le-au călcat pe urme părinților celebri

Există un număr surprinzător de politicieni europeni care au mers pe urmele părinților și chiar le-au continuat munca, relatează Politico.

Cercetătorii belgieni au publicat recent un studiu privind dinastiile politice, constatând că cel puțin unul din 10 parlamentari din Belgia are un părinte care a deținut și el funcția. Proporția moștenitorilor politici din parlamentul belgian a crescut în ultimii 20 de ani, revenind la nivelurile din secolul XIX și menținându-se constant la cel puțin 12%, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Nebunie în Rusia: jurnaliști și protestari arestați pe străzi. Revoltă după moartea lui Navalnîi

Dar tradiția a fost observată și la alți politicieni din Europa care au urmat cariera părinților.

Charles Michel

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a păstrat tradiția familiei.

Tatăl său, Louis Michel, a fost ministru de Externe al Belgiei, comisar european și membru al Parlamentului European, astfel că Michel Jr. s-a străduit să scape de comparația cu tatăl său la începutul carierei sale (mulți belgieni mai în vârstă încă îi spun  fiul). În curând și-a câștigat propriul nume, devenind cel mai tânăr premier belgian iar mai apoi președintele Consiliului European.

Michel are un frate mai mic, Mathieu, care ocupă în prezent la Bruxelles funcția de secretar de stat pentru administrarea clădirilor (el este cel din spatele reconstrucției Palatului de Justiție).

Kaja Kallas

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, prima femeie care deține această funcție, este fiica fostului prim-ministru, ministru de Externe și candidat la președinție Siim Kallas. Totodată, el a lucrat mai mult de un deceniu la Comisia Europeană, cel mai recent în calitate de vicepreședinte și comisar pentru transporturi, iar în prezent este membru al Riigikogu, parlamentul estonian.

Kaja Kallas, avocat și fost europarlamentar, a devenit populară în Europa grație poziției sale dure față de Rusia și China (de altfel, Rusia a pus-o pe lista de persoane căutate „pentru distrugerea și deteriorarea monumentelor soldaților sovietici”). Kallas a solicitat sancțiuni împotriva Rusiei cu mult înainte ca aceasta să invadeze Ucraina și s-a asigurat că Estonia este pregătită atunci când Moscova a închis robinetele de gaz. Mama ei a fost deportată în Siberia când era bebeluș, o poveste pe care  Kallas a relatat-o frecvent când a vorbit despre Rusia.

Și străbunicul său, Eduard Alver, a fost un nume mare în politică și a fost, în calitate de comandant al Ligii de Apărare Estoniene, una dintre figurile de frunte care au luptat pentru independența Estoniei.

Marine Le Pen

Marine Le Pen a călcat pe urmele tatălui ei, Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Național de extremă dreapta (în prezent Adunarea Națională).

Datorită încercărilor sale de a se rupe de trecutul toxic al partidului și a curta centrul, Marine Le Pen este adesea descrisă ca o versiune mai puțin radicală a tatălui ei.

Mai există o „fostă” Le Pen, și anume Marion Marechal, nepoata lui Marine Le Pen, care renunțat la numele de familie Le Pen. Căsătorită cu europarlamentarul italian Vincenzo Sofo, din Frații Italiei, a anunțat recent că partidul său Reconquest se va alătura ECR (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor) din Parlamentul European.

Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care în octombrie va sărbători 10 ani de mandat, este un alt om cu politica în sânge, el fiind fiul proeminentului diplomat norvegian Thorvald Stoltenberg și al secretarului de stat Karin Heiberg.

Sora lui Heiberg, Marianne, a fost director al Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) din Ierusalim și a fost căsătorită cu fostul ministru de Externe Johan Jorgen Holst, ce a luat parte la procesul de pace ce a condus la Acordurile de la Oslo menite să propulseze procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Înainte de a prelua funcția la NATO, Jens Stoltenberg a fost ministru al Industriei și ministru de Finanțe și, în cele din urmă, premierul Norvegiei.

Kyriakos Mitsotakis

Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, aflat la putere din 2019, s-a născut într-o dinastie politică puternică.

Tatăl său a fost Konstantinos Mitsotakis, care a lucrat în biroul primului ministru în anii 1990, iar bunicul său a fost proeminentul politician Kyriakos Mitsotakis. Unchiul actualului premier a fost Eleftherios Venizelos, un lider proeminent al mișcării de eliberare a Greciei și prim-ministru timp de 12 ani.

Este o tradiție de familie: Dora Bakoyannais, sora prim-ministrului, a fost ministru al Afacerilor Externe și ministru al Culturii. Ea a fost și prima femeie primar al Atenei. Fiul ei, Kostas, a fost, de asemenea, primar al Atenei.

În Grecia, este faimoasă și familia Papandreou, care a dat trei premieri: Georgios Papandreou, fiul său Andreas și George, unul din băieții lui.

Alexander De Croo

La fel ca Charles Michel, premierul belgian, Alexander De Croo, are politica în gene. Tatăl său, Herman De Croo, este un cunoscut politician și fost ministru al Educației, Transporturilor și Comerțului Exterior, care s-a retras din politică în 2019, dar care a fost deputat belgian timp de 48 de ani.

Alexander De Croo a trecut de la sectorul privat la politică în 2009, când a fost ales liderul partidului liberalilor flamanzi ai Open VLD. Ulterior, a devenit ministrul responsabil cu dezvoltarea și agenda digitală. De Croo, un pasionat de tehnologie, coordonează în continuare centrul de securitate cibernetică al țării și a gestionat negocierile UE privind dosarele de securitate cibernetică în timpul președinției belgiene a Consiliului.

De Croo a devenit prim-ministru în 2020, în fruntea unei coaliții de șapte partide.

Mateusz Morawiecki

Fostul premier polonez, Mateusz Morawiecki, din Partidul Lege și Justiție, are un tată care e un activist celebru.

Citește și : Lunga listă a victimelor lui Putin. Cine sunt oamenii despre care se crede că au fost asasinați la comanda liderului de la Kremlin

Kornel Morawiecki a fost fondatorul și liderul Solidarității de Luptă, desprinsă din mișcarea Solidaritatea care a luptat împotriva comunismului. Ulterior, a fost ales în camera inferioară a parlamentului polonez.

Mateusz Morawiecki a fost președintele unei bănci înainte de a deveni ministru al Dezvoltării în 2015, apoi ministru al Finanțelor, Sportului și viceministru. El a preluat postul de prim-ministru în 2017, înainte de a pierde alegerile de anul trecut în fața lui Donald Tusk.

Vaclav Klaus Jr.

Fostul deputat ceh Vaclav Klaus Jr., care s-a retras din viața politică în 2021, are o carieră politică de câteva decenii. La fel și tatăl său, fostul președinte ceh Vaclav Klaus, care a avut două mandate.

Cei doi au avut viziuni politice foarte similare (unii politicieni din opoziție au inventat termenul „klausism”, cei doi fiind văzuți ca întruchipând conservatorismul național amestecat cu liberalismul economic) și au făcut parte din Partidul Civic Democrat (ODS), co-fondat de Klaus Sr.

Tânărul Klaus a fost exclus din partid în 2019, după ce a făcut „declarații controversate”, inclusiv că nu va vota pentru ODS, în ciuda faptului că este membru. El a înființat un partid eurosceptic de extremă dreapta, Mișcarea Cetățenilor Tricolori, susținut de politicieni precum Nigel Farage și Viktor Orban.

Monika Hohlmeier

Europarlamentarul german Monika Hohlmeier, președinta comisiei de control bugetar a Parlamentului European și membră a Partidului Popular European, este fiica lui Franz Josef Strauss, fost ministru al Apărării sub Konrad Adenauer.

Hohlmeier a fost ministru pentru Educație și Afaceri Culturale al Bavariei până în 2005 și a obținut un loc în Parlamentul European în 2009.

Tatăl ei a trebuit să demisioneze din funcția de ministru al Apărării după afacerea Spiegel, când doi reporteri de la Der Spiegel au fost investigați pentru trădare, în urma unui articol despre capacitățile de apărare ale Germaniei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Usatîi: ‘Putem scoate țara din impas doar cu un Guvern în interesul cetățenilor’

Usatîi: 'Putem scoate țara din impas doar cu un Guvern în interesul cetățenilor' Renato Usatîi a dezvăluit că, dacă câștigă alegerile prezidențiale din toamnă, va...

Belarusul amenință cu folosirea armelor nucleare rusești: ‘O vom face dacă suveranitatea și independența țării noastre sunt amenințate!’

Belarusul amenință cu folosirea armelor nucleare rusești: 'O vom face dacă suveranitatea și independența țării noastre sunt amenințate!' Șeful Statului Major din Belarus, Pavel Muraveiko,...

De astăzi, vârsta de pensionare pentru femeile din R.Moldova mai crește cu jumătate de an

De astăzi, vârsta de pensionare pentru femeile din R.Moldova mai crește cu jumătate de an Începând cu 1 iulie 2024, femeile din Republica Moldova vor ieși...

Tinerii, încurajați să devină lideri activi la Forumul Tinerilor din Republica Moldova 2024

Tinerii, încurajați să devină lideri activi la Forumul Tinerilor din Republica Moldova 2024 În acest weekend, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți a găzduit cel...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.