X

Nepotul lui Ali Abdallah Saleh, Tareq Mohammed Abdallah Saleh, a fost şi el ucis în timpul atacului condus de rebelii houthi

Nepotul fostului preşedinte yemenit asasinat Ali Abdallah Saleh, Tareq Mohammed Abdallah Saleh, un important comandant militar, a fost şi el ucis în timpul ciocnirilor cu rebelii houthi, se arată într-un comunicat publicat marţi de partidul lui Saleh, Congresul Popular General (CPG), relatează Reuters, conform agerpres .

Soarta lui Tareq nu se cunoştea după atacul condus de rebelii houthi în capitala Sanaa, duminică noaptea, în care a fost ucis fostul preşedinte yemenit.

Ali Abdallah Saleh a fost ucis de rebelii houthi după ce şi-a abandonat aliaţii şiiţi în favoarea coaliţiei conduse de Riad. Aliaţi în ultimii ani pentru a contracara guvernul recunoscut la nivel internaţional al lui Abd Rabbuh Mansur Hadi, Ali Abdallah Saleh şi rebelii houthi au rupt această legătură săptămâna trecută.

După atac, rebelii houthi au aruncat în aer casa lui Saleh, aflată în cartierul Al Siasi, din Sanaa. Conform declaraţiilor martorilor, mai mulţi bărbaţi înarmaţi au pătruns în locuinţă în jurul prânzului şi apoi au amplasat dispozitive explozive în mai multe locuri din casă.

Citește și : Poliţia turcă a arestat 17 persoane în legătură cu procesul omului de afaceri turco-iranian Reza Zarrab

Moartea lui Saleh complică şi mai mult conflictul din Yemen, a cărui evoluţie va depinde în mare măsură de partea de care se vor situa partizanii fostului preşedinte.

Coaliţia condusă de saudiţi miza pe fostul preşedinte pentru a le oferi un avantaj decisiv în război.

Saleh avea o largă susţinere în Yemen, inclusiv în rândul ofiţerilor din armată şi al liderilor tribali care s-au aflat în trecut sub comanda sa, iar aliaţii săi ar putea încă să aibă un impact asupra conflictului din ţară.

Războiul din Yemen amplifică tensiunile regionale dintre Arabia Saudită şi Iran, acuzat de Riad că îi susţine militar pe rebelii houthi, lucru negat de Teheran.

Conflictul a făcut peste 8.750 de morţi începând cu martie 2015 şi a atras intervenţia unei coaliţii militare conduse de Riad împotriva rebelilor houthi.

Saleh a fost preşedinte al Yemenului timp de 33 de ani, fiind constrâns să părăsească puterea în 2012 după Primăvara Arabă.

Tags: Ali Abdallah SalehatacCongresul Popular GeneralMohammed Abdallah SalehRebelii houthiucis
Categorii: Sinteze