X

Nepotul lui Leon Troţki a murit în Mexic la vârsta de 97 de ani

Nepotul şi păstrătorul moştenirii revoluţionarului comunist rus Leon Troţki, Esteban Volkov, a murit în Ciudad de Mexico la vârsta de 97 de ani, a anunţat muzeul pe care l-a fondat, potrivit AFP şi agerpres.

“Directorul, camaradul şi prietenul nostru Esteban Volkov a părăsit această lume la vârsta de 97 de ani”, a anunţat Muzeul Casa Leon Troţki pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Ucraina: Condamnarea unui judecător pentru corupție pe fundalul unei lupte între facțiunile politice – Black News

Muzeul se află în casa din Ciudad de Mexico în care Troţki, exilat în Mexic în ianuarie 1937, a trăit până la asasinarea sa în august 1940.

Născut în Ucraina în 1926, Esteban Volkov a ajuns în Mexic la vârsta de 13 ani datorită eforturilor bunicului său. Mama sa, Zinaida – fiica lui Troţki – s-a sinucis la Paris în timp ce fugea de regimul lui Iosif Stalin, iar tatăl său a fost trimis în gulag în anii 1930.

În Mexic, a fost considerat ultimul martor în viaţă al asasinării lui Leon Troţki, ucis cu o lovitură de piolet în cap de agentul secret NKVD Ramon Mercader.

Într-un interviu acordat BBC, Volkov a povestit că se întorcea de la şcoală când a văzut o maşină de poliţie în faţa casei în care locuia cu bunicul său, apoi corpul însângerat al acestuia pe jos.

Citeşte şi: Putin vrea să câştige timp în Ucraina şi speră la realegerea lui Trump în SUA – Black News

După această crimă, Volkov a continuat să trăiască în Mexic, unde a studiat chimia iar, în 1990, a fondat muzeul în fosta casă a lui Leon Troţki din cartierul Coyoacán.

Volkov “a îndeplinit cea mai importantă sarcină a vieţii sale: apărarea ideilor şi a parcursului bunicului său”, a precizat muzeul în comunicat.

Tags: Ciudad de MexicoCoyoacánEsteban VolkovLeon Troţkimexic
Categorii: Știrile zilei