X

Nepotul lui Nursultan Nazarbaiev FUGE din Kazahstan şi cere azil în UK

Un nepot al puternicului fost preşedinte şi actual ‘lider naţional’ kazah Nursultan Nazarbaiev a anunţat joi că cere azil politic în Marea Britanie, invocând presiuni din partea familiei sale, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Aisultan Nazarbaiev, care acum îşi spune Aisultan Rakhat, a precizat pe Facebook că se află deja în Marea Britanie şi că a rupt legăturile cu bunicul său şi cu mama sa, Dariga Nazarbaieva, preşedinta camerei superioare a parlamentului din Kazahstan.

Citeşte şi: Fosta ambasadoare americană în Ucraina critică diplomaţia Washingtonului (VIDEO): Este ‘amorală’

Postările de pe Facebook ale lui Aisultan Nazarbaiev au fost bizare în ultimii câţiva ani. Printre ele s-au numărat o confesiune că a fost dependent de droguri, o alta că a încercat să îl contacteze pe un inamic politic din exil al lui Nazarbaiev, discuţii pe subiecte religioase şi acuzaţii la adresa multor membri ai elitei acestei ţări bogate în petrol.

Aisultan Nazarbaiev, în vârstă de 29 de ani şi absolvent al Academiei Militare Regale Sandhurst, nu a putut fi contactat joi pentru comentarii, precizează Reuters. Biroul de presă al mamei sale a refuzat să comenteze subiectul, iar purtătorul de cuvânt al preşedintelui kazah nu a putut fi contactat.

Citeşte şi: Premierul kosovar ÎŞI TAIE din salariu. Măsura se aplică tuturor miniştrilor!

În vârstă de 79 de ani, Nursultan Nazarbaiev a demisionat în luna martie a anului trecut după ce s-a aflat la conducerea fostei republici sovietice timp de aproape trei decenii şi l-a ales pe aliatul său Kassim-Jomart Tokaiev ca succesor, asigurând victoria acestuia într-un scrutin ulterior.

Nursultan Nazarbaiev deţine în continuare puteri extinse ca şef al Consiliului de Securitate şi la lider al Partidului Nur Otan aflat la putere, având totodată titlul oficial de lider naţional. 

Tags: Aisultan NazarbaievDariga NazarbaievaKassim-Jomart TokaievKazahstanmarea britanienepotNursultan Nazarbaiev
Categorii: Știrile zilei