Netanyahu anunţă acordarea a cinci portofolii ministeriale unei formaţiuni ultraortodoxe

Publicat:

Prim-ministrul israelian desemnat Benjamin Netanyahu a anunţat joi dimineaţa acordarea a cinci portofolii ministeriale unei formaţiuni ultraortodoxe, apropiind-se astfel de un acord de coaliţie cu aliaţii săi de dreapta, înainte de o dată scadentă importantă la sfârşitul acestei săptămâni, informează AFP, potrivit agerpres.  

Săptămâna trecută, partidul Likud al lui Netanyahu a semnat un acord de coaliţie cu cele trei formaţiuni de extremă dreapta – Sionismul religios, Forţa evreiască şi Noam – care au obţinut locuri de deputaţi după alegerile legislative din 1 noiembrie, alegeri ce au dus la înfrângerea premierului aflat la sfârşit de mandat Yair Lapid.


Citește și :  Zelenski, desemnat ‘Persoana Anului 2022’ de revista americană Time

Pentru a forma viitorul guvern, Netanyahu mai trebuie să ajungă la o înţelegere cu cele două partide ultraortodoxe – Iudaismul unificat al Torei (UJT, aşkenaz) şi Shass (sefard) -, ceea ce i-a reuşit parţial în ultimele ore.

Miercuri, Likud a ajuns la o înţelegere privind acordarea de posturi ministeriale cu UJT, apoi joi dimineaţa Likud şi Shass au anunţat că acesta din urmă va primi cinci portofolii în viitorul guvern, însă fără a semna un acord oficial de coaliţie.

“Liderul Shass, Arie Dery, va fi ministru al Sănătăţii şi de Interne în timpul primei părţi a mandatului de guvernare, apoi va fi ministru de Finanţe”, subliniază comunicatul, precizând că Dery va fi de asemenea numit vicepremier, o premieră pentru un deputat ultraortodox.

Acest anunţ intervine cu mai puţin de trei zile înainte de data limită de 11 decembrie la care Netanyahu trebuie să anunţe formarea unui guvern, cu condiţia ca el să nu ceară o prelungire de maxim 14 zile de la preşedintele Isaac Herzog.

Însă, pentru a semna un acord cu partidele ultraortodoxe, Likud trebuie să schimbe o lege care să permită numirea în funcţia de ministru a lui Arie Dery, care a fost inculpat pentru fraudă fiscală, ceea ce invalidează deocamdată numirea lui într-un post ministerial.

Or, luni, 12 decembrie, Knessetul (parlamentul) trebuie să numească noul său preşedinte. Likud şi aliaţii săi de extremă dreapta şi partidele ultraortodoxe îşi vor impune candidatul, care va putea atunci să-i preseze pe deputaţi să schimbe legea pentru a permite ca Dery să facă parte din guvern, subliniază presa locală.

Citește și : Putin crede că riscul de război nuclear creşte, dar asigură că Rusia nu va folosi prima arma atomică

Şi, datorită unei înţelegeri preliminare cu partidele ultraortodoxe, Netanyahu va putea mai uşor să justifice cererea sa de prelungire în faţa preşedintelui Herzog, mai informează media israeliene.

Condamnat în 1999 la trei ani de închisoare cu executare pentru fraudă, Arie Dery fusese acuzat din nou pentru fraudă fiscală în 2021, însă a beneficiat de un acord cu justiţia. Reales în noiembrie, el poate, potrivit legislaţiei actuale din Israel, să fie parlamentar, dar nu şi ministru.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.