X

Netanyahu are nevoie de sprijinul unui rival pentru a forma o coaliţie majoritară

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va avea nevoie de sprijinul unui rival, Naftali Bennett, de la partidul pro-colonii Yamina, pentru a forma o coaliţie majoritară în urma unui al patrulea scrutin parlamentar din ultimii doi ani, relatează DPA, potrivit agerpres.

Miercuri dimineaţă erau numărate peste 80% din voturi şi, conform rezultatelor parţiale, partidul conservator Likud al lui Netanyahu rămâne cel mai mare grup parlamentar, cu 31 de mandate.

Citeşte şi: Coreea de Nord a lansat două rachete, o primă provocare pentru Biden

Partidul Yesh Atid al liderului de opoziţie Yair Lapid se plasează pe poziţia a doua, cu 18 mandate. Lapid respinge o coaliţie cu Netanyahu.

Blocul religios de dreapta format în jurul lui Netanyahu a ajuns la 56 din cele 120 de locuri din Knesset, în timp ce blocul politic care vrea să îl înlăture de la putere ar avea 57 de mandate.

Dacă partidul Yamina condus de Bennett, care deţine şapte mandate, ar accepte să se alăture coaliţiei de guvernare a premierului, blocul politic al lui Netanyahu ar avea o majoritate de 63 de mandate.

Însă tabloul general încă se mai poate schimba, pentru că nu au fost numărate toate voturile, iar acest proces ar urma să se încheie vineri.

Previziunile actualizate de la trei posturi de televiziune arătau în cursul nopţii un blocaj între cele două tabere sau chiar un mic avantaj al coaliţiei care vrea să îl înlocuiască pe Netanyahu.

În principiu, formarea unui guvern ar fi extrem de greu de făcut de tabăra anti-Netanyahu, întrucât unii potenţiali parteneri au viziuni foarte diferite.

Prin urmare, nu poate fi exclusă nici posibilitatea unui al cincilea rând de alegeri la vară.

Într-un discurs susţinut în cursul nopţii, Netanyahu s-a exprimat împotriva unui nou scrutin şi a făcut apel la formarea unui guvern stabil.

Premierul în vârstă de 71 de ani a mai spus că nu exclude pe nimeni ca potenţial partener de coaliţie.

Citeşte şi: Un francez face 20 de ani de închisoare pentru UCIDEREA unei prostituate românce

Netanyahu, acuzat de corupţie într-o serie de dosare şi al cărui proces urmează să continue după alegeri, şi-a jucat supravieţuirea politică la acest scrutin.

El şi-a desfăşurat campania scoţând în evidenţă vaccinarea intensă împotriva COVID-19 care a permis guvernului să administreze două doze la aproape 50% din populaţie şi să redeschidă sectoare ale economiei în ultimele săptămâni.

Tags: alegeriBenjamin NetanyahuisraelKnessetLikudNaftali BennettYair LapidYaminaYesh Atid
Categorii: Știrile zilei