X

Netanyahu avertizează asupra creşterii violenţei şi a ameninţărilor cu moartea, în contextul protestelor

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat asupra creşterii violenţei şi a ameninţărilor cu moartea, în contextul în care protestele continuă împotriva reformelor judiciare planificate de guvernul său, relatează DPA, potrivit agerpres

Netanyahu a criticat ”valul tot mai mare de incitare zilnică, ce depăşeşte graniţele”, a comunicat duminică biroul său. El a vorbit, de asemenea, despre ”o ameninţare explicită de a-l ucide pe premierul Israelului”, precum şi despre ameninţări împotriva altor oficiali aleşi.

Citește și : SUA au doborât balonul chinez (media)

El s-a referit la o postare pe Facebook a unui colonel israelian în rezervă. Acesta spunea, printre altele: “Dacă un prim-ministru vine şi îşi asumă puteri dictatoriale, acel prim-ministru este marcat de moarte … împreună cu miniştrii săi şi cu oamenii care îi execută ordinele”.

Fostul pilot de vânătoare care a condus atacul Forţelor Aeriene israeliene din 1981 asupra reactorului nuclear irakian, s-a distanţat ulterior de această postare. Poliţia a lansat totuşi o anchetă.

De săptămâni întregi, israelienii demonstrează împotriva planului guvernului de extremă-dreapta al lui Netanyahu de a slăbi în mod deliberat sistemul judiciar al ţării. Experţii avertizează în mod explicit că reforma ar pune în pericol democraţia în Israel.

Netanyahu a declarat în legătură cu ameninţarea împotriva sa: “Ştiu că există o dezbatere cu privire la ceea ce pune în pericol democraţia, dar aceasta nu este o chestiune de dezbatere – ameninţă într-adevăr democraţia”.

Citește și : Iranul îl critică pe directorul AIEA, Rafael Grossi

 

În faţa unor noi apeluri la rezistenţă violentă împotriva reformei, şeful agenţiei de informaţii interne Shin Bet, Ronen Bar, a anunţat o ”politică de toleranţă zero” împotriva incitării la violenţă.

Tags: facebookisraelNetanyahureformaViolente
Categorii: Sinteze