Netanyahu califică drept ‘oribilă’ asasinarea jurnalistului Khashoggi, dar apără stabilitatea Arabiei Saudite

Publicat:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat vineri drept ‘oribilă’ asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul, subliniind în acelaşi timp importanţa stabilităţii Arabiei Saudite pentru Orientul Mijlociu şi ‘pentru întreaga lume’, potrivit AFP, scrie Agerpres.

‘Ceea ce s-a întâmplat la consulatul (saudit) din Istanbul este oribil şi trebuie cercetat în mod corespunzător’, a declarat Netanyahu în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Varna, unde a participat la o reuniune alături de omologi ai săi din Bulgaria, România, Grecia şi Serbia.


Citește și : Noua Caledonie votează printr-un referendum independenţa faţă de Franţa

‘Totuşi, este foarte important pentru stabilitatea mondială, pentru regiune şi lume, ca Arabia Saudită să rămână stabilă. Cred că trebuie găsit un mijloc de a atinge cele două obiective’, a adăugat Netanyahu, exprimându-se pentru prima oară cu privire la cazul Khashoggi, care a provocat un val de indignare pe plan internaţional.

Riadul se află sub presiune şi poziţia sa diplomatică este slăbită de versiunile divergente privind dispariţia jurnalistului saudit, un critic al regimului, ucis la începutul lunii octombrie în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul.

Israelul şi Arabia Saudită nu întreţin relaţii diplomatice din cauza ocupării de către statul israelian a teritoriilor palestiniene, dar cei doi aliaţi ai SUA s-au apropiat în ultimul timp – potrivit numeroşilor observatori – întrucât Tel Avivul şi Riadul au Iranul ca inamic comun.

Israelul consideră Iranul drept principala ameninţare la adresa securităţii sale, refuzând să creadă în caracterul civil proclamat al programului său nuclear şi este îngrijorat de extinderea influenţei regionale a Teheranului şi de angajamentul militar al acestuia în Siria.

Citește și : În ciuda criticilor europene, Ungaria vrea să ajute Turcia în reforma justiţiei

De decenii, regatul saudit sunnit şi Iranul şiit îşi dispută leadershipul regional, situându-se pe baricade diferite în toate crizele.

Washingtonul, la rândul său, nu precupeţeşte eforturi pentru a apropia Arabia Saudită de Israel, având Iranul ca adversar comun.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.