X

Netanyahu: Distrugerea tunelurilor săpate de Hezbollah este “aproape terminată”

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat marţi că o operaţiune a armatei pentru localizarea şi distrugerea tunelurilor care ar fi fost construite, potrivit Israelului, de mişcarea libaneză Hezbollah pentru a ajunge pe teritoriul său va fi în curând terminată, relatează AFP, potrivit agerpres.

Israelul a lansat pe 4 decembrie o vastă operaţiune de descoperire şi de distrugere a tunelurilor de-a lungul frontierei sale cu Libanul. Armata israeliană susţine că a descoperit patru tuneluri despre care susţinute că ar fi fost săpate de Hezbollah, unul dintre inamicii săi susţinut de Iran.

Citește și : Douăzeci de persoane rănite într-un accident în care au fost implicate două trăsuri în sudul Germaniei

“O muncă excepţională s-a făcut aici pentru a împiedica Hezbollah să folosească arma tunelurilor”, a declarat premierul israelian cu prilejul unei vizite la locul de desfăşurare a operaţiunii.

“Operaţiunea va fi în curând terminată”, a adăugat el, citat de biroul său.

Vineri, armata israeliană a anunţat că a aruncat în aer un prim tunel. Potrivit premierului Netanyahu, al doilea tunel a fost distrus duminică.

Tunelurile ar fi folosite de Hezbollah pentru a răpi sau asasina soldaţi sau civili israelieni şi pentru a ajunge pe teritoriul israelian în caz de ostilităţi, afirmă Israelul.

La rândul său, ONU a afirmat pe 19 decembrie că chiar dacă cele patru tuneluri constituie “o încălcare gravă” a uneia dintre rezoluţiile care a pus capăt conflictului israeliano-libanez în 2006, “ele nu par să aibă puncte de ieşire pe partea israeliană”.

Citește și : Rusia extinde lista personalităţilor şi companiilor ucrainene supuse sancţiunilor economice

Ultima mare confruntare de până acum dintre Hezbollah şi Israel datează din 2006. Cele 33 de zile de război s-au soldat cu 1.200 de morţi în Liban şi 160 de morţi în armata israeliană, dar mişcarea şiită nu a fost neutralizată. Israelul şi Libanul se află în continuare, din punct de vedere tehnic, în stare de război.

Tags: armataHezbollahLibanNetanyahuONUtunel
Categorii: Sinteze