X

Netanyahu: Israelul şi Rusia vor forma o echipă pentru retragerea forţelor străine din Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că Israelul şi Rusia vor forma o echipă care va avea ca scop retragerea forţelor militare străine ajunse în Siria de la începutul războiului civil în 2011, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Israelul încearcă să evite ca Iranul, inamicul său declarat, să rămână şi să se implanteze militar în Siria.

Citește și : Guvernul ungar pune capăt campaniei de afişaj anti-Juncker

Teheranul şi Moscova sunt aliaţi ai regimului lui Bashar al-Assad şi i-au permis să îi învingă de nenumărate ori pe rebeli şi pe jihadişti şi să preia din nou controlul în aproape două treimi din Siria.

Benjamin Netanyahu s-a întâlnit miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova pentru a discuta despre prezenţa iraniană în Siria.

“Am spus foarte clar că Israelul nu va permite implantarea militară a Iranului în Siria şi am fost de asemenea extrem de clar asupra faptului că vom continua să desfăşurăm acţiuni împotriva acestui lucru”, a declarat duminică şeful guvernului israelian la începutul Consiliului de Miniştri.

“Preşedintele Putin şi cu mine au căzut de asemenea de acord asupra unui obiectiv comun: retragerea forţelor străine care au ajuns în Siria de la începutul războiului civil. Am convenit să stabilim o echipă comună pentru a urmări acest scop, dar şi alte obiective”, a adăugat el.

Citește și : Un nou atac furibund al lui Donald Trump la adresa lui Robert Mueller

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), mii de combatanţi pro-iranieni au fost desfăşuraţi de-a lungul celor peste şapte ani de conflict în Siria, printre care membri ai forţei Quds, condusă de generalul Qassem Soleimani, un artizan al strategiei militare iraniene în regiune.

În ultimii ani, Israelul a desfăşurat numeroase raiduri aeriene sau tiruri de rachetă împotriva a ceea ce prezintă drept obiective militare iraniene în Siria sau convoaie de arme sofisticate destinate Hezbollahului libanez.

Declanşat în 2011, războiul din Siria a făcut peste 360.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate.

Tags: bashar al assadBenjamin NetanyahuIranisraeljihadistirazboirebelirusiasiria
Categorii: Sinteze