Netanyahu le cere ţărilor europene să instituie sancţiuni împotriva Iranului

Publicat:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut ţărilor europene să instituie sancţiuni împotriva Iranului, după ce Teheranul a anunţat că a depăşit limita impusă rezervelor sale de uraniu îmbogăţit de acordul din 2015 privind programul său nuclear, relatează AFP, potrivit agerpres.

“V-aţi angajat să acţionaţi imediat ce Iranul ar încălca acordul nuclear, v-aţi angajat să activaţi mecanismul pentru sancţiuni automate care a fost stabilit în Consiliul de Securitate al ONU. Aşa că vă spun: faceţi-o”, a declarat Netanyahu, potrivit unui comunicat publicat de biroul său.


Citește  și : Un compromis privind numirile în posturile-cheie din UE este probabil marţi (Pellegrini)

Un diplomat european a declarat pentru Reuters că există un mecanism prevăzut de acord pentru a fi activat în caz de “orice contradicţii” şi o comisie comună formată din semnatari ar urma să decidă următorii paşi.

Decizia Iranului a fost primul pas major de încălcare a acordului nuclear de când SUA s-au retras, în urmă cu peste un an, din înţelegere şi au reimpus sancţiuni Teheranului.

Anterior în cursul zilei, ministrul energiei a acuzat Iranul că recurge la un “şantaj nuclear” stocând mai mult uraniu îmbogăţit decât i se permite în baza acordului, dar a precizat că o continuare a presiunii internaţionale va face Teheranul să dea înapoi.

“Este o încălcare flagrantă a acordului. Iranul recurge la un şantaj nuclear. Practic ei spun lumii ‘uite cât de aproape suntem de o armă nucleară’ “, a declarat Yuval Steinitz pe postul public de radio Kan.

“Economia Iranului se prăbuşeşte (…) aşa că recurg la acţiuni dezechilibrate. Dacă presiunea continuă şi lumea nu cedează ei vor renunţa”, a adăugat el.

Citește  și : Un nou sistem pentru soluţionarea litigiilor fiscale dintre statele membre UE a intrat în vigoare

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.